Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Хто ще в світі готовий визнати ПЦУ: названо дві церкви

    Румунська і Кіпрська православні церкви можуть визнати автокефалію Православної церкви України.

    Так, директор Релігійно-інформаційної служби України Тарас Антошевський пояснив «Сьогодні», що від Румунської православної церкви (РПЦ) варто очікувати позитивного рішення. Він нагадав, що ще в лютому 2019 го Синод цієї церкви висунув ПЦУ умови, за виконання яких РПЦ готова визнати помісну церкву України. Зокрема, румунська церква попросила гарантій, що в парафіях на території України, де переважає румунське населення, буде поважатися мовна та етнічна ідентичність (службу служитимуть румунською мовою), а самі парафії отримають можливість організуватися в Румунський православний вікаріат.

    «ПЦУ може бути для румунської церкви союзником, оскільки румуни мають територіальний конфлікт у Молдові з РПЦ. ПЦУ надала гарантії Румунській патріархії, зробила зі свого боку все, що могла, для створення вікаріату. Тому визнання можна очікувати в найближчому майбутньому», — говорить експерт.

    Антошевський високо оцінює і шанси визнання ПЦУ Кіпрською православною церквою (КПЦ). 30 листопада кіпрський митрополит Констанції-Аммохостоса Василь співслужив з архієпископом ПЦУ Євстратієм (Зорею) на патріаршій літургії в Константинополі. Оскільки митрополит Василь є представником предстоятеля Кіпрської православної церкви, це серйозна заявка на визнання цієї церквою ПЦУ.

    При цьому в Москви є свої важелі тиску на Кіпрську церкву. Наприклад, вона може «обнулити» рахунки в кіпрських офшорах, створивши серйозні економічні проблеми, зокрема КПУ. Або ж підтримати Туреччину, яка окупувала частину Кіпру. Але, з іншого боку, КПУ часто підтримує позицію Константинополя.

    «Можна сказати, що Кіпрська церква — наступна по черзі на визнання ПЦУ. Фактично вона стояла на порозі цього кілька тижнів тому: під час однієї зі служб навіть чекали, що предстоятель назве ім’я Епіфанія. Поки цього не сталося, але, гадаю, трапиться от-от», — зазначив він.

    Найсвіжіше

    Популярне