Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Агнєшка Холланд: Робота над фільмом про Голодомор зробила мене злішою

    Ідея байопіку про Гарета Джонса з’явилася у Холланд три роки тому, коли журналістка українського походження Андрея Халупа, відома за публікаціями в Huffington Post, прислала їй сценарій про молодого валлійському журналіста. Той з ризиком для життя спершу вирушає до вимираючої від штучного голоду України, а потім, вже в Британії, бореться за те, щоб світ дізнався правду про цей злочин.

    Фільм знімався в копродукції Великобританії, Польщі та України; бюджет склав 8,3 млн євро. Головні ролі зіграли британські зірки – номінант BAFTA TV Джеймс Нортон (серіали «Щаслива долина» і «Гранчестер», трилер «Коматозники» (2017) і Ванесса Кірбі (серіал «Корона» (2016), екшн «Хоббс і Шоу» (2019). Крім них, в картині також з’явилися Пітер Сарсгаард, Джозеф Моул, Кеннет Кренем, Яків Ткаченко, Олег Драч, Володимир Федорук, Анна Шайдюк, Анастасія Чала.

    Холланд представляє Джонса як безкомпромісного ідеаліста. Його антагоніст – лауреат Пулітцерівської премії, кореспондент «Нью-Йорк таймс», цинік і лакей Сталіна Уолтер Дюранті (Сарсгаард). Наскрізний мотив фільму – робота Джорджа Оруелла (Джозеф Моул) над антиутопією «Скотний двір», на написання якої, ймовірно, його спонукали саме статті Джонса.

    Значення «Ціни правди» важко переоцінити: мабуть, вперше настільки широка міжнародна аудиторія дізнається про найбільшу трагедію українського народу. Кілька днів тому президент Володимир Зеленський нагородив Агнєшку Холланд орденом княгині Ольги «за вагомий внесок у пам’ять жертв геноциду українського народу – Голодомору 1932-1933 рр. в Україні, подвижницьку діяльність, спрямовану на висвітлення правди про Голодомор».

    Після прес-показу фільму пані Агнєшка відповіла на запитання журналістів.

    – Ви віддали цьому проекту кілька років життя. Чому і коли ви прийняли це рішення?

    – Дякую вам за розуміння моєї роботи і за співчуття. Я зняла три фільми про Другу світову, про Голокост, про геноцид і, чесно кажучи, коли отримала цей сценарій, то подумала: «О ні, знову!». Але коли прочитала сценарій, то зрозуміла, що це дуже цікавий проект. І вирішила, що дуже важливо розповісти мовою мистецтва про злочини комунізму, які так і залишилися безкарними і, на жаль, практично забуті. У багатьох частинах світу ці події невідомі, багато невинні жертви комуністичного режиму ніколи не входили в глобальне свідомість світу. Я вважаю, що це неправильно, ми повинні поділитися цим досвідом найбільш емпатичним, емоційним шляхом з максимально можливим числом глядачів. Історія сміливого, відважного, молодого, трохи наївного, але мудрого журналіста дає хороший ракурс для відображення тих подій. Тому що вона розповідає не тільки про події як такі, не тільки про їх політичні, ідеологічні і політичні причини, але також про брехню, що огортає Голодомор. І ця брехня використовує фейковий новини, альтернативні реалії, всі можливі пропагандистські інструменти прямо у нас перед очима. Це актуально не тільки по відношенню до Голодомору, але і в сьогоднішній ситуації. Так що це дуже релевантна історія.

    – Ви прославилися камерними сюжетами, але не залишаєте і тему масових лих, про яку ви згадали – війни, геноциди. Як вам вдається поєднувати настільки різні тематичні регістри?

    – Життя має різні кольори. І для мене найбільш важливе в кінорежисурі – це людські історії. Іноді це історії комічні чи ліричні, іноді – просто любовні, а іноді вони розповідають про великий і трагічний людський досвід. Я думаю, що в ХХ столітті людство показало своє найгірше обличчя. Ми вважаємо, що щось винесли з цього уроку, але ось я в цьому абсолютно не впевнена. На мою думку, ми повинні актуалізувати цей досвід і відповісти на питання: як це було можливо, що ми можемо зробити з цим, і чи може це повторитися знову? Це те, що приходить на філософському рівні. Для мене завжди головна тема – це складність людської душі і складність вибору. Як хтось вибирає сторону добра і звідки виникає цей вибір? Звідки походить зло, я думаю, ми знаємо – створити злочинну реальність дуже легко. Але дуже складно бути справедливим.

    І також я дуже зацікавлена ​​в долі України. Я стежу за нею настільки близько, наскільки можу. Я приїжджала до Києва відразу ж після Майдану, на конференцію, організовану Тімоті Снайдером, і розмовляла з багатьма свідками подій, з учасниками опозиційного руху, з журналістами і науковцями. Ми говорили також і Голодомор. Я не фахівець в цьому предметі, але все ж трохи обізнана. Я переконана, що вплив цієї події на українську реальність більший, ніж світ може собі уявити. Мова йде не тільки про негайні результати голоду. Вони поширилися на п’ять поколінь вперед – ментально, психологічно, фізично. Змінилася демографія. Велика частина політичних проблем в Східній Україні виходить з того факту, що так багато українців померло там в 1932-1933 роках, що багато хто з них мігрували в Росію. Так що Голодомор – не тільки два роки жахливого голоду, він також повністю змінив основу України, її демографічний склад. Нагадати про це – дуже важлива мета.

    – Ви торкаєтеся таких важких тем … Як вам вдається справлятися з емоціями?

    – Знаєте, знімаючи фільм, я дію швидше як хірург під час операції. Ти не можеш бути занадто емоційною. Всередині може бути багато емоцій, але в той самий час тобою опановує такий технологічний холод. Інакше б я не змогла зробити стільки фільмів, що зображують подібні жахи. І ще. Коли ми почали знімати в Україні, це було дуже складно для моєї української асистентки, в чиї обов’язки входило дуже багато підготувати і для Джеймса Нортона, який раптово катапультувався зі світу англійських телесеріалів в двадцятиградусні морози і в сніг, який йому доходив до пояса, а мені – до грудей. Це було просто фізично важко і несподівано для нас, але в певному сенсі і допомогло: якимось чином ми відчували, що не зображуємо щось, що не вдаємо. Ми відчували, що самотність і мовчання в цих покинутих селах реальні. Ви завжди повинні давати історії увійти в вас, коли щось пишете або знімаєте, увійти в вашу душу і тіло, стати частиною вас. Це баланс, який приходить з часом: вміння контролювати емоції та при цьому тримати їх свіжими, щоб передати аудиторії.

    – Як ви вважаєте, причиною Голодомору стало вигідне географічне положення України або все-таки бажання Сталіна знищити конкретний народ?

    – Це дуже широке питання, обговорюваний багатьма істориками. Більшість дослідників сходяться на тому, що причина такої сконцентрованості Сталіна на Україні – не тільки найродючіші ґрунти в імперії, але також і в прагненні зламати силу і незалежність українських селян, знищити українську національну гордість. Ви можете зустріти різні висновки в різних книгах. Але більшість українських, канадських, американських незалежних істориків – я не кажу про російських – вважають, що саме українська ідентичність була хоч і не найважливішою, але однією з найважливіших причин.

    – У фільмі редактор провінційної газети каже Гарету Джонсу про те, що культура повинна відволікати читачів від бід. Що ви думаєте про цей тезис?

    – Він говорив скоріше про розваги. Про те, щоб зробити вас щасливим, і відвернути вашу увагу від важких моментів життя. Так, деякі вважають, що культура повинна бути саме такою. Робити життя легким, щасливим, різнобарвним. Але це не те, що роблю я.

    – Як робота над фільмом змінила вас?

    – Вона зробила мене злішою. Ми не можемо миритися з тим, що сталося, і з брехнею про це. І я не планую цього робити.

    Найсвіжіше

    Популярне