П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Міністр культури: Україна є мультирелігійною, найбільшою баптистською країною Європи і релігійної війни у нас немає

    Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський переконаний, що в міжцерковних відносинах в Україні критично гострих конфліктів наразі немає.

    Про це він сказав в інтерв’ю РІСУ, передає Укрінформ.

    «Україна є поліконфесійною, мультирелігійною країною. Я ніколи не знав про це, але ми найбільша протестантська країна Східної Європи і баптистська – всієї Європи в цілому. У нас більше 100 релігійних напрямків, 36-38 тисяч зареєстрованих релігійних організацій. В цьому плані наша країна дуже строката. І на мій погляд, якщо дивитись в такому контексті, ми живемо дуже мирно. У нас нема наявних, критично гострих конфліктів, виходячи з моніторингу, який проводить департамент у справах релігій та національностей», – зазначив міністр.

    Відповідаючи на запитання, чи є в Україні релігійна війна, він уточнив: «Релігійна війна – не можу так сказати. Є суперечки, є складні діалоги, але війна в такому формулюванні, як ви кажете – звичайно, немає».

    Водночас Бородянський зауважив, що в разі виявлення фактів релігійного буллінгу слід звертатися до правоохоронних органів або до Міністерства культури, молоді та спорту.

    «Якщо ви знаєте про такий факт, то ви, на мій погляд, по-перше повинні звертатися або до правоохоронних органів, або до нас. У Міністерства молоді, культури та спорту є моніторингові функції, ми проводимо моніторинг і відслідковуємо такі речі. І якщо ми бачимо порушення – розмовляємо з тими релігійними організаціями, з їхніми керівниками, предстоятелями. Якщо ці порушення не усуваються, або там дуже грубі порушення, то тут повинні працювати правоохоронні органи. Ніхто не може підміняти собою правоохоронну систему. Якщо будь-який суб’єкт законодавчого поля порушує закон – є державна система превенції або покарання, щоб таких порушень не було, або щоб за такі порушення було понесено відповідальність – адміністративну або кримінальну», – наголосив урядовець.

    Найсвіжіше

    Популярне