П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Поліція закрила «конфліктну» церкву в селі Житомирського району

    У селі Калинівка Житомирського району 3 листопада виник конфлікт між прихожанами місцевого Свято-Покровського храму, на місці події працювали поліцейські, які забезпечили правопорядок та не допустили силового протистояння.

    Про це повідомляє видання «Житомир.info» з посиланням на відділ комунікації поліції Житомирської області.

    «Встановлено, що сторони конфлікту є прихильниками різних конфесій православної церкви. Відтак, коли одні проводили богослужіння в храмі, інші зібрались, аби провести у ньому інвентаризацію наявних цінностей (за рішенням місцевої громади). Оскільки сторони не змогли домовитись між собою, було прийнято рішення про закриття храму до вирішення питання у судовому порядку. Подія належним чином зареєстрована. Поліція проводить відповідні перевірки», – йдеться у повідомленні.

    Ситуацію з приміщенням Свято-Покровського храму в селі Калинівка прокоментував юрист Житомирсько-Овруцької єпархії ПЦУ Олексій Ковтонюк.

    «При неодноразових зустрічах з керівництвом в Житомирській області Російської православної церкви ми говорили про те, що є громада, за якою залишається право користування цією церквою, бо більшість прийняла таке рішення (про перехід в ПЦУ – ред.). Ніхто не заважає меншості створити свою релігійну громаду і звертатися до органів місцевого самоврядування для надання їм земельної ділянки або приміщення. Крім того, закон передбачає й почергове служіння, від якого митрополит Никодим (УПЦ МП) відмовився, бо є зацікавлення не в розвитку самої громади, а є потреба в нерухомому майні. Приміщення Свято-Покровського храму понад 200 років знаходиться в селі Калинівка, це є пам’ятка архітектури місцевого значення, знаходиться приміщення на території кладовища. Земельна ділянка як кладовища загалом, так і та, що під церквою, не є оформленою. Але стаття 28 закону України «Про поховання та похоронну справу» передбачає, що землі місць для поховання є землями комунальної власності. Тобто, обов’язок зберігати це майно покладається на голову Левківської сільської ради», – пояснив Олексій Ковтонюк.

    На сьогодні приміщення церкви не закріплене за релігійною громадою і, фактично, є комунальною власністю. Втім, сільський голова не реагує за звернення громади ПЦУ, яка хоче отримати приміщення церкви в користування. Юрист також зауважує, що оскільки церква є пам’яткою архітектури, то рішення про її передачу громаді має прийматися на обласному рівні, але спочатку треба юридично визначити власника майна.

    Найсвіжіше

    Популярне