Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    «Належний перехід до іншого світу»: на Рівненщині перепоховали останки восьми вояків УПА

    Останки восьми вояків УПА перепоховали в урочищі Гурби, що на Рівненщині. Вони були знайдені влітку у Дубненському районі. По залишках одягу та зброї науковці з’ясували – це повстанці. Особи їх поки що не встановлені. Утім відомо, що всі – молоді хлопці віком до 30 років. Є серед них і 15 річний підліток, повідомляє 5 канал.

    Віталій Міщук – один із перших улітку знайшов останки повстанців у Дубенському районі. Восьмеро людей були поховані у спільній могилі.

    «Думали, що їх там 4, але у процесі побачили, що їх там 8. Один з них хлопець 15 – 16. Вкриті чорним рядном, очевидно після бою. Але поховані не як небуть, у різних позах. Під них ялинове гілля було підкладене», – розповідає пошуковець.

    У місцині, де відкопали останки, у 1944 році тривав бій із частинами НКВС, більше відомий як бій під Гурбами. Тоді повстанська армія зуміла вийти з оточення Червоної армії, знищивши понад 900-т ворогів та підбивши 5 танків. У відповідь НКВсівці спалили навколишні села Гурби та Антонівці, а мешканців вивезли. Кількість загиблих військових і цивільних під час тих подій донині точно не встановили. Науковці впевнені, саме тоді й полягли ці восьмеро повстанців. Їх поховали побратими і встановили хрест, за залишками якого нині й удалося знайти могилу.

    «Про місце поховання стало відомо після звернення до нас активістів з Рівненської області, Тернопільської, які вказали на те що між селами Соснівка і Майдан Дубенського району є поховання воїнів УПА», – пригадує Святослав Шеремета, директор меморіально-пошукового центру «Доля».

    Церемонія перепоховання вояків УПА відбулася на території Свято-Воскресенського чоловічого монастиря, розташованого на Повстанських могилах. На захід зібралися близько 200-т людей.

    «По лісі якщо росте десь барвінок, то знай, що там похований повстанець, бо так колись робили, аби обозначити могилу помітно»,- розповідає Анна, яка приїхала на захід.

    Тіла неідентифіковані. Останки загиблих повстанців перепоховали у крипту меморіалу з усіма почестями.

    «Так, ми не знаємо імена цих людей, яких ми поховали. Але ми поховали їх за православним чином. Як воїнів, як християн. Кожен із нас має право отримати врешті належний перехід до іншого світу», – переконаний Олександр Драбинко, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський ПЦУ.

    На пошук, ексгумацію та перепоховання останків вояків із державного бюджету виділили 127 тисяч гривень. Такі роботи організував Український інститут національної пам’яті.

    Найсвіжіше

    Популярне