П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Інформоперація Кремля: Пропагандисти намагаються нівелювати рішення грецьких ієрархів

    Росія намагається «інформаційно пом‘якшити» наслідки рішення, прийнятого Собором Ієрархів Церкви Греції про визнання ПЦУ.

    Про це повідомляє «Інформаційний спротив» з посиланням на архієпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія.

    «Пам‘ятаєте, як після вручення Томосу ще кілька тижнів у пресі гуляли твердження, що він — «не справжній», бо там немає підписів членів Синоду, коли підписи було поставлено — що це не ті члени Синоду, бо десь на сайті «є список» і там «імена не співпадають»? Зараз почалися спекуляції навколо того, що процедурно на Соборі не відбувалося голосування, а отже нібито «рішення не було прийняте», написав він.

    Як пояснив архієпископ, саме такий порядок був обраний свідомо. Бо у висновках синодальних комітетів, на які спирається надалі Постійний Синод та Собор Ієрархів, зазначено, що право всеправославного проголошення автокефалії є правом Вселенського Патріарха. Тому проведення голосування з цього приводу в іншій Помісній Церкві поставило би під сумнів таке право, а відтак — всі автокефалії, проголошені Вселенським Патріархатом, включно з автокефалією самої Церкви Греції.

    «Простіше кажучи, це виглядало би так само неприродньо, якби після обрання Предстоятеля в якійсь Помісній Церкві — в іншій Помісній Церкві голосуванням визначалися би, чи сприймати це обрання», — переконаний він.

    Наступний аргумент, що Собор спеціально обрав комітет на чолі з митрополитом Ієрофеєм (Влахосом) для публічного представлення позиції. Отже зроблені ним після Собору заяви щодо визнання автокефалії Української Церкви — не просто думка окремого ієрарха (як думки тих, хто не хотів підтримати соборне рішення і на чиї заяви зараз намагається у своїй пропаганді спиратися московська сторона). Митрополитом Ієрофеєм було оголошено офіційну позицію Собору, а отже — позицію Церкви Греції.

    «Так чи інакше, за тиждень і цей московський інформаційний смог розвіється. Але доводиться пояснювати здавалося б очевидні речі — щоби якнайменше людей від нього вчаділи», — пояснив він.

    Найсвіжіше

    Популярне