Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    Перший директор ФСБ РФ змушений визнати: Грецька Церква визнає ПЦУ

    «На жаль, 13 жовтня Синод грецької Церкви буде приймати рішення на підтримку Томосу [про автокефалію Православної Церкви України]. Але у Кіпрської Церкви позиція однозначна. Її предстоятель заявив, що свою позицію не змінює, хоча тиск на них йде».

    Як повідомляють російські ЗМІ, з такою заявою виступив голова російського Імператорського православного палестинського товариства Сєргєй Стєпашин після зустрічі з Архієпископом Кіпрським Хрізостомом II, що відбулася в Архієпископському палаці в Нікосії.

    Варто нагадати, що Стєпашин був першим директором ФСБ РФ (започаткованої у 1995 році), а потім у 1999 році він став прем’єр-міністром Росії і розглядався в якості наступника Бориса Єльцина на посту президента.

    Стєпашин, який надає різного роду допомогу Кіпрській архієпископії, особливо наголосив на важливості збереження Церквою Кіпру своєї позиції в ситуації, коли на неї чиниться тиск у питанні про визнання Томосу про автокефалію ПЦУ. «Ми почали розмову з Архієпископом з розмови про єдність Церкви, і він підтвердив свою позицію про єдність православної віри в контексті того, що відбувається на Україні», – сказав Стєпашин.

    Зустріччю з Хрізостомом II завершилася програма чотириденного візиту Сєргєя Стєпашина до Республіки Кіпр. В ході візиту Степашин заявив про активне залучення паломників з Росії на Кіпр, а також про проведення на Кіпрі «низки значущих заходів, таких як форуми з питань туризму, паломництва, а також конференції, присвяченій відзначається в наступному році 75-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні».

    «У нас є дуже серйозне завдання, яке перед нами поставив президент РФ Володимир Путін: це повернення нашої власності на Святій Землі. Розкривати карти я не буду, але на цьому напрямку ми зараз ведемо найактивнішу роботу. Друге – це надання допомоги Сирії», – заявив Стєпашин.

    Нагадаємо, що наприкінці літа цього року на Кіпрі спалахнув скандал у зв’язку з діяльність РПЦ на окупованих територіях Північного Кіпру. Сам Хрізостом ІІ називав це втручання Московської патріархії в діяльність Помісної Церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне