Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    На Рівненщині перепоховали жертв совєтського терору

    У місті Дубно Рівненської області перепоховали 29 людських останків, серед яких 7 жінок, які були знайдені у травні-червні цього року на подвір’ї колишньої тюрми.

    Про це повідомляє видання «Вголос» з посилання на «Радіо Свобода».

    Найстаршій людині було 57 років, наймолодшій – 17. Серед убитих – найбільше українців, але були й поляки, німці та представники інших національностей.

    Чин поховання жертв тоталітарного сталінського режиму провели священники ПЦУ, УГКЦ і Римо-католицької церкви.

    Були присутні представники місцевої громади міста Дубна, військовослужбовці, а також літні люди – очевидці подій і рідні закатованих.

    Як розповів літній місцевий житель Гнат Поровчук, батько якого загинув у червні 1941 року, ці люди, що жорстоко вбиті в тюрмі, досі залишаються невідомі. Син розповів, що батька вбили, наприкінці червня 1941-го, коли йому ледь виповнилося пів року. Батькові було 28 років.

    «Навіть, якщо немає вже на колишньому подвір’ї тюрми останків, ми маємо там встановити хрест жертвам сталінського тоталітарного режиму», – сказав він.

    29 жертв тоталітарного режиму поховали на міському цвинтарі у Дубні, в братській могилі.

    Останки людей, переважно з кульовими пораненнями, знайдені біля тюремної стіни. Під час розкопок виявлені також і речі в’язнів Дубенської тюрми – чоботи, гребінці, ґудзики, гільзи. Як виявили під час антропологічних досліджень, люди, найімовірніше – цивільні, сиділи у холодних і вологих камерах, переважно стоячи чи навприсідки, змінюючи один одного, щоб прилягти, бо камери були переповнені. Також з’ясовано, що до в’язнів застосовували тортури, і гинули вони насильницькою смертю.

    Згідно з архівними документами, НКВД убив понад 400 людей 24-25червня 1941 року, перед приходом у місто німецьких військ. Називають і 527 вбитих.

    Директор меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета розповів, що виявили спочатку 19 людей в одному ряді, та, коли підняли бетонну плиту, знайшли ще 10 людських останків. Були дані з архівних матеріалів, що є останки у другому ряді.

    За його словами, коли перевірили, то там поховань не було, але знайшли радянські комунікації. Очевидно, що під час прокладання комунікацій людські останки могли вивезти.

    За інформацією Українського інституту національної пам’яті, протягом двох тижнів, перед наступом німецьких військ, радянська влада вбила близько 22 тисячі людей, яких переслідувала за національну свідомість і політичні переконання.

    Найсвіжіше

    Популярне