Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    На Прикарпатті перепоховали жертв комуністичного терору

    Днями у Більшівцях Галицького району Івано-Франківської області перепоховали 59 жертв комуністичного терору. Серед  них – 21 дитина. Усіх перепоховали на селищному кладовищі.

    Близько трьох років дослідники розшукували місця, де були захопані люди. Як розповів директор комунального підприємства «Пам’ять» Василь Тимків, усі вони загинули у 40-50 роках минулого століття, були закатовані в місцевому відділку НКВД.

    «Мабуть, історикам не вдасться віднайти архівні документи, де б описувались ті звірства, що вчинялись над ув’язненими енкаведистами. Це по тій простій причині, що таких документів, мабуть, немає, бо злочинець не документує свої знущання. Бо як задокументувати, те що розповідала, до прикладу, Марія Фреїк про енкаведиста Мазура, який заставляв вагітних жінок лягати на підлогу, а сам вилазив на стіл і звідти на них скакав ногами. Таке не документували…», – розповідає Тимків.

    Нагадаємо, у Більшівцях нещодавно відшукали масове поховання жертв тоталітаризму.

    У підвальних приміщеннях музичної школи раніше була тюрма. Тут утримували одночасно десятки, навіть сотні людей. Це були, за словами Василя Тимківа, різні категорії населення – учасники націоналістичного підпілля, члени їхніх родин та усі ті, хто підозрювався у нелояльності до радянської влади. Цікавий факт: мешканців Більшівців у тюрмі практично не було, людей звозили з навколишніх сіл. Тоді в тюрмах загинуло багато людей, не витримуючи тяжких умов. Очевидно, їх тіла виносили на прилеглі території і таємно ховали.

    Найсвіжіше

    Популярне