Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Сепаратизм на високому рівні: президент Чехії домагатиметься автономії Закарпаття

    Президент Чехії Мілош Земан прийняв делегацію «Світової ради підкарпатських русинів». Делегація обговорила з Земаном питання «більшої автономії Закарпатської області в Україні».

    Як повідомляють чеські та українські ЗМІ, до делегації увійшли лідери маргінальної організації, яка нарікає на утиски русинів в Україні, деякі зі співрозмовників Земана також відомі тісними контактами у Росії.

    Серед інших учасників зустрічі у резиденції президента було семеро осіб, серед них Василь Джуган – голова Світової ради підкарпатських русинів у Чехії, його заступник Михайло Тяско, а також Дмитро Сидор, священник РПЦвУ, засуджений у 2012 році в Україні (на три роки умовно) за звинуваченнями в сепаратизмі. Зустріч провели з нагоди 100-річчя початку перебування Підкарпатської Русі (по суті, нинішнього Закарпаття) у складі Чехословаччини. Учасники зустрічі повідомили, що передали чехам вітання, зокрема, від мера Ужгорода Богдана Андріїва і заступника голови Закарпатської обласної ради Петра Грицика.

    Як зауважують чеські ЗМІ, делегація обговорила з Мілошем Земаном питання «більшої автономії Закарпатської області в Україні». Зокрема, заступник голови Світової ради підкарпатських русинів Михайло Тяско наголосив, що «українська влада дотепер не визнає, не поважає нашу мову і нашу культуру». Зі свого боку, чеський президент «пообіцяв русинам, що про їхні проблеми говоритиме з українським президентом Володимиром Зеленським».

    Найсвіжіше

    Популярне