Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    ПАРАФІЇ ПЦУ ВЕСТИМУТЬ РЕЄСТРИ СВОЇХ ЧЛЕНІВ

    У Православній Церкві України запроваджується членство «за заявницьким принципом». Кожна парафія вестиме відкритий реєстр своїх членів, які тепер братимуть активну участь у фінансово-господарській, благодійницькій, релігійно-просвітницькій діяльності громади.

    Про це повідомив митрополит Черкаський і Чигиринський ПЦУ Іоан (Яременко).

    Такий підхід повинен демократизувати церковне життя, зробити мирян більш відповідальними за життя парафій, а також чітко визначити, хто в подальшому матиме, а хто не матиме право вирішувати долю парафії (в тому числі й у юридичних питаннях).

    “Ми повинні відходити від одноосібного керівництва священика, залучати мирян у храмове життя, – переконаний митрополит Іоан. – Коли парафіянин поставив свій підпис під заявою про входження в громаду і став її членом, він бере участь в ухваленні багатьох рішень. Якщо в храмі тече стеля, то за те, щоб її полагодити, буде відповідати не тільки священик, а й кожен мирянин. Якщо в селі живе вдова, сирота, то за допомогу їм від громади також відповідальний кожен член громади. У 2014 році, коли розпочалася війна на Сході, допомагати війську бралися всією парафією. Але ми побачили, що наші парафіяни не настільки адаптовані для розв’язання інших суспільних проблем, у яких церква може брати участь. Йдеться, приміром, про допомогу бідним, одиноким матерям тощо. Церква повинна дати зрозуміти кожному парафіянину, що він член церкви, що від нього також залежить, що відбувається навколо нього”.

    Митрополит Іоан, однак, додав, що запровадження реєстру членів парафій не забороняє іншим людям приходити в храм для молитви і здійснення церковних таїнств та треб.

    Найсвіжіше

    Популярне