П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Сербам можна, а українцям – ні. Сербський патріарх назвав автокефалію ПЦУ «порушенням канонів»

    Патріарх Сербської православної Церкви, яка як і ПЦУ також отримала свою автокефалію від Вселенського Патріархату, назвав «порушенням канонів» надання Томосу про автокефалію Православній Церкві України.

    Про це патріарх Порфірій заявив у інтерв’ю для журналу МЗС Російської Федерації, цитує сайт Сербської ПЦ.

    «Скажу лише, що попри ту разючу легкість, з якою Константинопольський Патріархат залишив поза увагою святі канони, еклезіологію, віковий порядок Православної Церкви, Священне Передання, ми по суті – як і, переконаний, сестринська Російська Православна Церква, – не відмовляємося від любові Матері-Церкви», – сказав Сербський патріарх Порфірій.

    Цікаво, що на думку того ж патріарха Порфірія, надання автокефалії самій Сербській Церкві від Вселенського Патріархату не є порушенням канонів, екклезіології та віковічного порядку Церкви. Невже він вважає, що сербам можна мати незалежну Церкву, а українцям, які вже майже десять років потерпають від військової агресії і окупації Росії — ні? Порфірій навмисно ігнорує історію захоплення московитами Київської митрополії та той факт, що вона завжди була адміністративно підпорядкована Вселенській Церкві, аж до надання Томосу.

    Щобільше, Сербський патріарх відкрито стає на бік РПЦ і засуджує Вселенську Патріархію за надання автокефалії ПЦУ, яку він називає «нецерковним проєктом», що вже можна розцінити, як образу (хулу) на Святого Духа.

    Він запевнив, що і в Сербській, і в Російській Церквах сподіваються та моляться, «що прийде день, і якнайшвидше, коли буде відкинуто неправославний антицерковний вплив і нецерковні проєкти…». Такі заяви Сербського патріарха, це вже тривожний дзвіночок для інших єрархів.

    Заперечуючи прагнення українців і їх боротьбу за автокефальну церкву, Порфірій запевнив журнал російського МЗС, що незалежна від Росії Церква в Україні «не принесла нічого доброго». Ймовірно Сербському патріарху погано видно, що «доброго» принесла Російська Церква в Україні, як і сама РФ принесла: окупація Криму, підтримка бандформувань в ОРДЛО, провокації в Харкові, Одесі і створення терористичних організацій «Л/ДНР». Все це плоди і творіння і проєкти РФ не без допомоги російської «Церкви». Проте Порфирій уперто відмовляється про це говорити. Воно і не дивно, адже Сербія і на політичному рівні великий союзник Росії. РФ транслює фейки на Балкани і Європу саме через Сербів. Зараз, навіть Єрусалимський патріарх, який відзначився, як організатор Амману, виливає менше бруду на Вселенського патріарха, ніж Сербський патріарх Порфирій.

    Раніше ми вже писали, що Сербський патріарх освятив пам’ятник російському національному герою.  У РПЦвУ також хвалились підтримкою від Сербського патріарха.

    Релігійний експерт Олександр Єфременко нагадував, що Російська і Сербська Церкви отримали автокефалію без рішення Вселенських соборів від Вселенського патріарха.

    Найсвіжіше

    Популярне