Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Окупанти будують церкву на руїнах середньовічного палацу Калга-султан в Сімферополі

    Окупаційна адміністрація окупованого Російською Федерацією Криму ухвалила рішення збудувати на місці колишнього середньовічного палацу Калга-султан в Сімферополі, що не зберігся на сьогодні, але має статус охоронної зони, двоповерхову будівлю та церкву.

    Про це інформує “QIRIM.News” з посиланням на ексглаву Комітету у справах національних відносин і депортованих громадян, громадського активіста Едема Дудакова.

    Дудаков зазначив, що російські окупанти терміново позбавили територію будівництва статусу охоронної зони, яка передбачає обов’язкове проведення тут археологічних розкопок.

    “Територія Калга-султан в принципі знаходиться в охоронній зоні майбутніх археологічних робіт, але ці дві ділянки (де будуються споруди – ред.) виключені з охоронної зони. Тобто тепер охоронна зона знаходиться за межами цих двох ділянок”, – сказав він.

    Активіст зазначив, що у 2014-2015 роках здійснювалося багато афер із землею, а саме заднім числом оформляли видачу земель під забудову.

    “Така ж історія сталася з територією на місці колишнього палацу. Я сумніваюся, що нинішній “глава” міськради Сімферополя Віктор Агєєв ризикнув би зробити таке в 2013 році, знаючи про те, до якого міжнаціонального конфлікту це призведе”, – пояснив Дудаков.

    “QIRIM.News” нагадує, у 2015 році співробітники Кримського інженерно-педагогічного університету (КІПУ) заявили про проблеми збереження місця, на якому був розташований палац Калга-султан, оскільки на ньому заплановано будівництво багатоповерхового житлового будинку чи ковзанки.

    У 2017-2018 році археологи в ході розкопок знайшли численні артефакти: керамічні вироби, багато будівельної кераміки, керамічний водогін, рештки фарфорового і скляного посуду.

    Палац Калга-султан був побудований в останній чверті XV – початку XVI століття на березі Салгира, що на території сучасного окупованого Сімферополя, і зруйнований армією Російської імперії в 1736 році.

    Незабаром він був частково відновлений і знову знищений після анексії Кримського ханства Росією в 1783 році. У 1832 році на місці напівзруйнованого палацу Калга-султан була побудована пивоварня. Рішенням Ради міністрів УССР від 1984 року завод був виведений з експлуатації, після чого зруйнований.

    Найсвіжіше

    Популярне