Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ підтвердили свій шантаж Александрійського патріарха, – релігійний експерт

    Релігійний експерт Олександр Єфременко розповів про свіжі деталі інтервенції РПЦ на канонічну територію Александрійського патріархату.

    Він прокоментував заяви глави Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополита Іларіона (Алфєєва), де той розповідав про початок приймання кліриків Александрійського патріархату в лоно РПЦ.

    Такими словами митрополит Іларіон підтвердив факт шантажу патріарха Феодора розділенням Александрійської церкви з метою відмови від визнання автокефалії ПЦУ та поминання її предстоятеля митрополита Епіфанія, – каже Єфременко.

    Він зазначає, що після невдалих спроб шантажу в приватному порядку, представники РПЦ змушені були підвищувати ставки: публічно оголосити початок процедури створення паралельної, розкольницької структури в Африці.

    «До речі: низка провалів РПЦ в Африці робить таке підвищення ставок доволі не вигідним для Моспатріархату. Тому РПЦ залишає для себе певний «люфт» у вигляді відтермінування розгляду звернень куплених кліриків Александрійської церкви», – впевнений релігійний експерт.

    Він зауважив, що митрополит Іларіон заявив про «кілька десятків звернень» від кліриків Александрійської церкви що бажають перейти до РПЦ, а заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату архієпископ Лєонід (котрий Синодом РПЦ призначений відповідати за створення паралельної структури в Африці) раніше заявляв, що в РПЦ розглядають варіанти прийняття в клір сотень священнослужителів Александрійського Патріархату.

    «Є кілька думок щодо розбіжності у цифрах. Як мною було зазначено раніше, надто віддаленою територіально і надто затратною у питанні фінансування буде паралельна структура в Африці. Тому, підвищуючи ставки, витрачаючи ресурс на публічний шантаж, у РПЦ, поряд з тим, зменшили видатки на утримання перебіжчиків. Окрім цього, адресна доставка російських коштів не завжди доходила до адресата в Африці, а «губилася» на півдорозі поміж посередників», – підсумував Олександр Єфременко.

    Найсвіжіше

    Популярне