Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    В окупованій Євпаторії кримські татари протестують проти льодового катку на місці старовинного мусульманського цвинтаря

    На початку лютого 2021 року російський фігурист Ілья Авербух оголосив власний намір побудувати у місті Євпаторія, що знаходиться у тимчасово окупованому Російською Федерацією Криму, школи зимових видів спорту. Для реалізації задуманого, окупаційна адміністрація виділила йому земельну ділянку по вулиці Ескадронній, пише “Credo press”.

    Таке рішення викликало обурення місцевих кримських татар, оскільки на вказаній території перебувають старовинні мусульманські поховання.

    Мешканці району розповідають, що на площі близько 6 гектарів у період до депортації проводились поховання мусульман. Останні могили датуються 1944 роком. За часів СССР нагробки були прибрані, а самі поховання зрівняли з землею.

    З 1990-х років, після розпаду Союзу, кримські татари встановили на цій землі пам’ятний знак. Але у подальшому місцеві проросійські політичні сили весь час блокували процес надання ділянці офіційного статусу релігійної та історичної пам’ятки.

    Зараз боротьба кримських татар за збереження власної історичної пам’яті триває. Місцеві мешканці рішуче протестують проти будь-яких забудов на вказаній ділянці землі по вулиці Ескадронній. Але, на жаль, російська окупаційна адміністрація, вочевидь, не полишає спроб остаточно знищити будь-які прояви національної самобутності кримськотатарського народу, як і сліди власної злочинної діяльності у Криму.

    Найсвіжіше

    Популярне