Четвер, 24 Жовтня, 2024
Бiльше

    Синод УПЦ (МП) вперше в історії не оприлюднив свої рішення

    Вчора відбулося засідання Священного Синоду Української Православної Церкви (в єдності з МП), яке відзначилося безпрецедентним фактом – вперше за всю історію церкви рішення керівного органу не були опубліковані. На офіційному сайті з’явилося лише коротке повідомлення про те, що “архієреї розглянули питання церковного життя”.

    На це звертає увагу Софіївське братство: “Чому ж цього разу офіційний сайт УПЦ не опублікував жодних рішень? Ймовірно, тому, що вагомих рішень митрополити так і не ухвалили. А про нових єпископів чи нові молитви, мабуть, просто соромно писати. Тож, схоже, керівництво УПЦ вирішило краще не публікувати нічого, ніж викликати нову хвилю критики. Адже як паства, так і широка аудиторія були б розчаровані — можливо, навіть більше, ніж раніше. Тож нехай краще критикують за мовчанку, ніж за недолугі рішення”.

    Там нагадали, що від Синоду УПЦ очікували важливих рішень, зокрема щодо:

    • Подальшої самостійності церкви від РПЦ
    • Ситуації з митрополитом Черкаським Феодосієм
    • Заборони згадування московського патріарха під час богослужінь

    В братстві припускають, що відсутність публікації рішень може свідчити про те, що вагомих постанов ухвалено не було.

    Водночас з’явилася позитивна новина: за інформацією з інсайдерських джерел Софіївського братства, Вселенський патріарх Варфоломій під час зустрічі з міністром закордонних справ України Андрієм Сибігою висловив зацікавленість у візиті предстоятелів обох українських православних церков до Фанару, що може свідчити про наявність комунікації між Константинополем та керівництвом УПЦ (в єдності з МП).

    “Це свідчить про те, що комунікація між Константинополем і керівництвом УПЦ все ж існує, і, сподіваємось, незабаром вона принесе позитивні результати”, – підсумували в братстві.

    Найсвіжіше

    Популярне