П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
Бiльше

    У Гітлера були у всьому винні євреї, у Путіна — українці, – Моше Реувен Асман

    Головний рабин України Моше Реувен Асман в інтерв’ю виданню “Телеграф” розповів про небезпечну схожість російської пропаганди з риторикою нацистської Німеччини та спростував кремлівські міфи про “нацизм” в Україні.

    “Чим більша брехня, тим більше люди в неї вірять. Та брехня, яка була в російських ЗМІ, це не на 90% брехня, а брехня на всі сто відсотків”, – наголосив рабин, згадуючи перші дні повномасштабного вторгнення.

    За його словами, методи російської пропаганди майже повністю скопійовані з нацистської: “Російська пропаганда близька до нацистської пропаганди. Вони “встають з колін”, їх всі ображають… І німці в Чехословаччині, Польщі, просять “врятувати” їх. І те ж саме тут”.

    “Німецькі нацисти переслідували євреїв і це було за межею розуміння. Вони ненавиділи їх просто тому, що це євреї, без логіки. А росіяни, не всі, але ті, які під впливом пропаганди, так само ненавидять українців. Там були у всьому винні євреї, а тут у всьому винні українці”, – проводить паралелі Моше Реувен Асман.

    Духовний лідер єврейської громади України наголошує на абсурдності звинувачень у нацизмі: “Всі національності в Україні до війни жили добре і вільно”.

    Рабин також розкритикував претензії Росії на монопольне право визначати, хто є фашистом: “Вони дали собі це право, сказавши, що вони переможці у Другій світовій. Хоча ж і американці були і англійці і багато інших народів були переможцями: українці, євреї, татари… Якщо вони кажуть про когось, що він фашист, значить, вони знеособлюють цю людину. І фашиста можна вбити, танком задавити його і його сім’ю”.

    З перших днів російського вторгнення Моше Реувен Асман зайняв активну антивоєнну позицію: записував звернення до росіян із закликами припинити війну, волонтерив у Херсоні, приймав біженців в центральній синагозі Києва.

    “У мене є принцип – небагато правди переможе багато брехні. Як світло переможе темряву, так і правда переможе багато неправди”, – підсумував головний рабин України.

    Найсвіжіше

    Популярне