П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
Бiльше

    Особливий день поминання: що треба знати про Димитрівську поминальну суботу

    Цієї суботи, напередодні дня вшанування великомученика Димитрія Солунського, православні християни відзначають особливий поминальний день – Димитрівську батьківську суботу.

    За церковним переданням, ця традиція бере початок від просвітителів слов’ян Кирила і Мефодія. Святі брати, родом із міста Солунь (сучасні Салоніки), поєднали давній слов’янський звичай поминання предків із шануванням святого Димитрія Солунського, який був одним із найбільш шанованих святих у їхньому рідному місті.

    У храмах ПЦУ в п’ятницю ввечері відбудеться особлива заупокійна служба – Парастас, а в суботу вранці – Божественна літургія та Панахида, йдеться в повідомленні ПЦУ. Віряни можуть подати записки з іменами спочилих рідних для поминання під час богослужіння та принести пожертви для нужденних.

    Особливого значення цей день набув у 2019 році, коли Священний Синод ПЦУ пов’язав його також із вшануванням жертв голодоморів, репресій ХХ століття, загиблих під час Революції Гідності та російської військової агресії.

    “У цю особливу поминальну суботу ми молимося за всіх спочилих, просячи Господа дарувати їм вічний спокій там, де немає ні недуги, ні скорботи, ні зітхання, але є життя вічне”, – зазначають у Православній Церкві України.

    Найсвіжіше

    Популярне