П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
Бiльше

    На конференції УПЦ аналізували ідеологію “русского міра”

    Цими днями в Києві відбулася наукова конференція. Одна із доповідей була  присвячена аналізу ідеології “русского міра”. Подія була організована Українською православною церквою (УПЦ) і зібрала церковних діячів та науковців.

    Проректор з науково-богословської роботи КДАіС, професор Володимир Бурега у своїй доповіді детально розглянув генезис та основні риси ідеології “русского міра”, підкреслюючи її політичну природу та використання для виправдання російської агресії.

    Він нагадав про нещодавно прийнятий закон України “Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій”, який забороняє діяльність релігійних організацій, що пропагують ідеологію “русского міра”.

    “…невдовзі можуть з’явитися судові позови проти релігійних організацій за підозрою у пропаганді ідеології «русского мира», – каже професор. –  Тому сьогодні і для державних органів, і для релігійних спільнот, і для науковців важливо зрозуміти, в чому полягає ідеологія «русского мира»? Які її характерні риси? В яких офіційних документах, публічних заявах чи наукових публікаціях ця ідеологія була сформульована?”.

    У своїй доповіді Володимир Бурега детально розглянув генезис та основні риси ідеології “русского міра”, простеживши її еволюцію від кінця 1990-х років до сьогодення.

    Професор Бурега наголосив, що концепція “русского міра” не є богословською доктриною, а скоріше політичним інструментом, який використовується для просування геополітичних інтересів Росії. Він зазначив, що ця ідеологія пройшла трансформацію від маркетингової концепції до виправдання військових дій.

    За словами доповідача, патріарх Кирил надав концепції “русского міра” нового змісту, пов’язавши її з православ’ям та використовуючи для обґрунтування юрисдикції Московського патріархату.

    Бурега також підкреслив, що ідеологія “русского міра” використовувалася для виправдання російської агресії проти України, зокрема окупації Криму та війни на Донбасі.

    “В промовах патріарха Кирила ідеологія «русского мира» перетворилася на так звану громадянську релігію, яку не можна плутати з богоодкровенним вченням”, – підсумував він.

    Митрополит Онуфрій, який був присутній на заході, підтримав висновки доповідача оплесками. По суті це демонструє важливий крок УПЦ у напрямку дистанціювання від російського впливу та підкреслює прагнення церкви до утвердження своєї української ідентичності.

    Найсвіжіше

    Популярне