Середа, 16 Жовтня, 2024
Бiльше

    Говорун: Від імплементації закону про заборону РПЦ залежатиме ефективність об’єднання Церков

    Архімандрит Кирило Говорун, професор, богослов, прокоментував потенційний вплив нового закону про заборону релігійних організацій в Україні, які мають центр впливу в Росії, на процес об’єднання православних церков.

    За словами архімандрита, закон може мати двоякий ефект. З одного боку, він може посилити протистояння між двома основними православними церквами в Україні. З іншого боку, закон може спонукати Українську Православну Церкву (УПЦ) до більш рішучих кроків у напрямку об’єднання з Православною Церквою України (ПЦУ).

    Богослов підкреслив, що ефективність закону щодо об’єднання українського православ’я значною мірою залежатиме від способу його імплементації, яка ще не розпочалася.

    Експерт також зазначив, що хоча керівництво УПЦ наразі не підтримує ідею об’єднання, новий закон може стати потужним інструментом для парафіян. Він може дозволити віруючим на “низовому рівні” більш рішуче вимагати від церковного керівництва рухатися в напрямку діалогу з ПЦУ.

    ” Закон може вплинути на цю верхівку, але не безпосередньо, а опосередковано через парафіян. Тобто цей закон може стати потужним інструментом в руках парафіян, цього низового рівня церкви, для того, щоб вони більш рішуче вимагали від свого проводу все ж таки рухатися в напрямку діалогу”, – сказав він.

    Таким чином, архімандрит Кирило вбачає потенціал закону у стимулюванні процесу об’єднання православних церков в Україні, але наголошує на важливості його правильної імплементації та активної позиції парафіян.

    Також архімандрит Кирило Говорун розповів про дві моделі об’єднання УПЦ і ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне