Середа, 16 Жовтня, 2024
Бiльше

    Кирило Говорун: реалістичним є структурне об’єднання УПЦ і ПЦУ внаслідок діалогу, а не вливання парафій

    Архімандрит Кирило в недавньому коментарі для ЗМІ висловив думку, що об’єднання православних церков в Україні найбільш реалістично може відбутися через поступовий діалог та співпрацю між існуючими церковними структурами.

    “Більш реалістичною, хоча й складною, залишається друга модель — коли самі церкви між собою знаходять форму співпраці та співіснування. На початку це може бути модель мирного співіснування, а згодом — структурного об’єднання, яке має стати наслідком перемовин та діалогу між церквами. Це дуже складно здійснити”, – сказав отець Кирило.

    За його словами, модель прямого вливання парафій УПЦ до ПЦУ виявилася неефективною, незважаючи на воєнний стан та суспільний тиск. Натомість, архімандрит пропонує розглядати модель поступового зближення, яка починається з мирного співіснування і може призвести до структурного об’єднання в майбутньому.

    “Такі моделі обговорюються в тому числі на політичному рівні”, – зазначив архімандрит Кирило. Він також підкреслив, що це питання обговорюється не лише в Україні, а й на міжнародному рівні, зокрема у Вселенському Патріархаті.

    Щодо позиції УПЦ (в єдності з МП), архімандрит відзначив відсутність єдиної думки всередині церкви. “Є запит на консолідацію та діалог з ПЦУ з боку парафій, священників, з низового рівня. На жаль, цей запит не завжди підтримується на рівні єпископів, на рівні проводу УПЦ”, – підсумував він.

    Водночас богослов вважає нереалістичною модель, коли всі вливаються в уже існуючу автокефальну помісну Православну Церкву України.

    Нагадаємо, архімандрит Кирило Говорун розповів про кризу канонічного права у Православ’ї.

    Найсвіжіше

    Популярне