Вівторок, 15 Жовтня, 2024
Бiльше

    Спецпосланник папи Римського обговорив у Москві гуманітарні питання

    14 жовтня відбулася зустріч міністра закордонних справ Росії Сергея Лаврова зі спеціальним посланником Папи Римського щодо мирного врегулювання в Україні кардиналом Маттео Дзуппі у рамках його робочого візиту до Москви.

    “Під час бесіди сторони докладно обговорили взаємодію в гуманітарній сфері в контексті конфлікту навколо України і торкнулися низки актуальних питань двостороннього та міжнародного порядку денного”, – повідомили в МЗС РФ.

    Візит кардинала Дзуппі до Москви відбувається на тлі багатьох дипломатичних ініціатив Ватикану, спрямованих на пошук шляхів припинення війни в Україні. З початку повномасштабної російської агресії Папа Франциск неодноразово закликав до миру і висловлював своє бажання допомогти у відновленні дипломатичних переговорів. Ватикан намагається грати роль нейтрального посередника, що зможе наблизити сторони до діалогу, який би припинив війну, але поки що без суттєвих результатів. Представник Ватикану кардинал Паролін,  говорив, що ми не воюємо з Росією, але шукаємо миру.

    Однак російська сторона, як відомо, часто використовує дипломатичні зустрічі з міжнародними посередниками, щоб легітимізувати свої дії та продемонструвати на міжнародній арені готовність до гуманітарного співробітництва. Це може свідчити про наміри Кремля використати зустріч з Ватиканом як інструмент політичного впливу на міжнародну спільноту, намагаючись відвести увагу від своєї агресивної політики та змістити акценти на “гуманітарні” аспекти. Незважаючи на позитивні наміри Ватикану, без реальної зміни позиції Кремля будь-які мирні ініціативи залишаються під загрозою провалу.

    Раніше президент України закликав Ватикан допомогти зі звільненням українських жінок та цивільних, які перебувають у полоні в РФ. Він зустрівся із папою Римським і Держсекретарем Ватикану.

    Найсвіжіше

    Популярне