Середа, 9 Жовтня, 2024
Бiльше

    Предстоятель ПЦУ роз’яснив справжній сенс християнської чесноти смирення

    У новому дописі Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній розкрив глибинне значення смирення як однієї з основоположних чеснот християнського вчення. За його словами, смирення часто помилково ототожнюють зі слабкістю, несміливістю чи безхарактерністю, однак насправді це – справжня сила духу.

    Про це Предстоятель повідомив у соцмережі.

    Митрополит нагадав, що сам Христос розпочав Заповіді блаженства зі слів “Блаженні вбогі духом”, що означає не матеріальну бідність, а смирення перед Богом, усвідомлення своєї гріховності та потреби у Спасителі.

    “Смирення – це стан, коли людина визнає, що їй потрібний Спаситель, інакше вона загине від пристрастей, що роздирають її”, – пояснив Предстоятель.

    На його переконання, смирення є проявом тверезого бачення реальності та самого себе на відміну від гріха гордині, що призводить до духовної “ейфорії” та нерозуміння істинного становища людини перед Богом.

    Митрополит Епіфаній наголосив, що без смирення неможливі й інші християнські чесноти – любов, милосердя, лагідність. Саме смирення породжує справжню, діяльну, жертовну любов до ближніх.

    “Найвищий приклад цього нам показав Сам Господь наш Ісус Христос”, – підкреслив Предстоятель, процитувавши слова апостола Петра: “Бог гордим противиться, а смиренним дає благодать”.

    Найсвіжіше

    Популярне