Вівторок, 8 Жовтня, 2024
Бiльше

    Священник УПЦ: Після визнання недійсності заборон на Філарета і Макарія, УПЦ обрала тактику невизнання

    Протоєрей УПЦ Ігор Ковровський торкнувся складного питання поділу в українському Православ’ї, підкресливши, що занурення в історичні причини розділення не має вирішального значення сьогодні. На його думку, українським православним важливо зрозуміти сучасну ситуацію та знайти шляхи до примирення.

    «Гадаю, не варто зараз порпатися в історичних коренях розділення. Набагато важливіше зрозуміти і сприйняти ситуацію сьогодення українського Православ’я», — зазначає Ковровський в інтерв’ю для Релігії в Україні. Він також зауважує, що процес поділу в українському Православ’ї значною мірою обумовлений суб’єктивними факторами, зокрема особистостями, які очолюють ці процеси.

    Протоєрей згадав про складні стосунки між УПЦ та новопроголошеною Православною Церквою України, яка отримала Томос про автокефалію в 2019 році. На його думку, попри сподівання на об’єднання, рішення Константинопольського Патріархату про визнання єрархії УПЦ КП та УАПЦ не призвело до єднання. Натомість УПЦ обрала тактику несприйняття цих рішень, що корениться у десятиліттях проповіді проти «філаретівського розколу».

    «Перейти отак відразу до сприйняття нових реалій, обняти брата-християнина, який «був мертвий і ожив, пропав був і знайшовся» (Лк. 15:32), виявилось нам не по силі. Так міцно приросли до нашої свідомості лжепророцтва сонму старців про особливу місію російського Православ’я і неспасительності поза московським патріаршим омофором, що навіть кривава війна не змогла посунути цих «постулатів» з голів деяких наших преосвященних. Та і не тільки їх», — каже Ковровський, вказуючи на вплив російської церковної пропаганди та міцне закорінення в свідомості багатьох духовних осіб ідеї «особливої місії» російського Православ’я.

    Він також наголошує на тому, що розділення в українському Православ’ї набуло не лише канонічного чи ідеологічного характеру, а й матеріального та особистісного. Він визнає, що далеко не всі переходи громад до ПЦУ були мирними, що лише загострило конфлікт.

    Ковровський підкреслює, що це «зачароване коло» — агресія, що живить несприйняття, і навпаки — є однією з головних проблем сучасного українського Православ’я. Проте він вірить, що вихід з цього кола можливий, але для цього потрібні активні дії з боку духовенства та вірян. «У Бога немає інших рук, крім наших», — резюмував протоієрей.

    Нагадаємо, Протоєрей УПЦ Ігор Ковровський також розповів, що єдність Церкви повинна вирішуватися “зверху”.

    Найсвіжіше

    Популярне