Субота, 5 Жовтня, 2024
Бiльше

    У Києві презентують відреставрований іконостас церкви Святого Юра з Дрогобича зі списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

    15 жовтня у Києво-Печерській лаврі презентують виставковий проєкт “Нам поможе Святий Юрій, ще й Пречиста Мати волю здобувати!”. Ця експозиція присвячена результатам чотирирічної реставраційної роботи над іконостасом церкви Святого Юра в Дрогобичі, що входить до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

    Про це інформує пресслужба Міністерства культури та стратегічних комунікацій.

    “Церква Святого Юра в Дрогобичі є однією з найвідоміших споруд сакральної дерев’яної архітектури Галичини й усієї України. У зв’язку з російською агресією з 2023 року вона була занесена до Міжнародного переліку культурних цінностей, які перебувають під тимчасовим посиленим захистом”, — йдеться у повідомленні.

    Сам іконостас був створений у 1658–1667 роках. Реставрували його фахівці Національного науково-дослідного реставраційного центру України. На відновлення пам’ятки українського сакрального мистецтва знадобилося чотири роки.

    “Фахівці центру виконали великий обсяг складної роботи, зокрема хіміко-технологічні та рентгенологічні дослідження, які дозволили виявити первинний авторський фарбовий шар і поліхромію іконостаса. Крім того, художники-реставратори зосередилися на розкритті найдавніших сакральних зображень та укріпленні конструкції церкви”, — розповіли у Міністерстві культури.

    Найсвіжіше

    Популярне