Понеділок, 30 Вересня, 2024
Бiльше

    Патріарх Кіріл привітав гауляйтерів із днем «возз’єднання» з Росією: чергова спроба духовної легітимізації окупації

    Патріарх Московський Кіріл (Гундяєв) надіслав привітання ватажкам російських окупаційних адміністрацій в Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях України «з нагоди дня возз’єднання з Російською Федерацією». Це звернення, яке з’явилося на офіційному сайті РПЦ, стало черговим кроком у духовній підтримці російської агресії та окупації українських територій.

    Серед адресатів привітань – очільники окупаційних режимів: Денис Пушилін (Донецька область), Леонід Пасічник (Луганська область), Євген Балицький (Запорізька область) та Володимир Сальдо (Херсонська область). Варто зазначити, що дата “возз’єднання” символізує підписання Путіним 30 вересня 2022 року документів про незаконну окупацію цих українських регіонів до складу Росії.

    Контекст і наслідки релігійної пропаганди

    З початку повномасштабної агресії Росії проти України, Російська православна церква, на чолі з Кірілом, відіграє важливу роль у формуванні ідеологічного підґрунтя для виправдання війни. Кирило неодноразово благословляв російських солдат на вбивство українців, називаючи агресію «священною війною» за відновлення “русского мира” і “святої Русі” – неоімперії із України, Росії і Білорусі. Його риторика про «єдність» братніх народів насправді прикриває духовну підтримку імперської політики Кремля, де Церква виконує роль інструменту державної пропаганди.

    Схвалення дій маріонеткових лідерів на окупованих територіях — це спроба духовно закріпити, сакралізувати (“освятити”) окупацію. РПЦ намагається створити ілюзію «морального» виправдання анексії та подальшого насильства, звертаючись до релігійних почуттів населення, і використовуючи Церкву для легітимізації російського вторгнення.

    Найсвіжіше

    Популярне