П’ятниця, 27 Вересня, 2024
Бiльше

    В тимчасово окупованому Донецьку російські священники навчали не соромитись вбивати

    Священники Казанської єпархії провели два тижні в тимчасово окупованому Донецьку, де зустрічалися з російськими військовими загарбниками. Однак, як видно з їхніх розповідей, вони не засуджували солдат за участь у війні та вбивствах українців. Навпаки, протоєрей Владімір Самойленко та єрей Владімір Горновський підтримували військових окупантів та навчали їх не соромитися своїх дій.

    Про це повідомляють в митрополії РПЦ.

    Єрей Владімір Горновський навіть назвав російських окупантів “особыми людьми, которым посчастливилось познать Бога опытно”, що вказує на спробу виправдати війну з релігійної точки зору. Такий вислів по суті перетворює жорстокість і агресію на якийсь духовний досвід. Це перекручує сутність християнської віри, яка заснована на мирі та любові до ближнього, а не на вбивстві та війні.

    На сайті митрополії РПЦ, зазначено, що російські окупанти нібито “отстаивают христианскую правду и традиционные ценности”. Це ще одне пряме виправдання війни під виглядом “християнських цінностей”. Війна, розв’язана Росією, спрямована на знищення українського народу, не має нічого спільного з християнськими цінностями. Тільки для збоченої росії вбивства невинних жителів є “цінностями”. Справжня Церква не повинна виправдовувати агресію і захоплення територій іншої країни.

    Також в РПЦ заявляють, що вони протистоять “сатанинской идеологии, проповедуемой Западом”. Подібна риторика є типовою для російської пропаганди, яка використовує терміни на кшталт “сатанинська ідеологія” для демагогії та виправдання своїх злочинів. Це маніпуляція, що формує образ зовнішнього ворога на Заході, який загрожує духовності, тоді як справжня загроза — це сатанинська і людиноненависницька ідеологія “русского міра”, це гріх вбивства, яким заплямовано більшість росіян. Справжня загроза для світу – це агресія Росії, яка приносить страждання і смерть.

    Служителі РПЦ також переконують “Суворов говорил — молись Богу, от Него победа“. Однак Суворов жив у часи, коли війни велися в зовсім інших умовах і з іншими мотиваціями. Втягування його цитат у сучасну агресивну війну проти України є спробою романтизувати насильство і використовувати релігію для підтримки бойових дій.

    РПЦ не відмовляється від пропаганди “перемоги”. “Главное, что они своё здоровье и свои жизни отдают не просто так, а для победы”. Це прикриття загарбницьких цілей кремля, якоюсь “перемогою”. Звісно, що агресор, окупант, який нападає першим, не може бути переможцем апріорі.

    Російська Православна Церква перетворюється на інструмент виправдання державної політики агресії та насильства. Це спотворює духовність і підмінює справжні християнські цінності. Крім того, священники РПЦ виховують у військових окупантів почуття безкарності та праведності у своїх діях.

    Нагадаємо, росіянин потрапив до психіатричної лікарні після участі у війні, на яку його благословив священник РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне