Четвер, 26 Вересня, 2024
Бiльше

    У Празькій єпархії ПЦ Чеських Земель і Словаччини є проблеми із фінансуванням, – ЗМІ

    Чеське видання Deník N повідомляє про фінансові труднощі у Празькій єпархії Православної церкви Чеських земель і Словаччини (ПЦЧЗС). За інформацією джерел, священнослужителям уже два місяці не виплачують зарплати. В єпархії визнали проблему, але пообіцяли вирішити її до січня наступного року, заявивши: «Всі зобов’язання по заробітній платі будуть виконані, але наразі єпархія не має фінансових ресурсів».

    Про це передає Релігія в Україні.

    ПЦЧЗС довгий час піддається критиці за проросійську орієнтацію та управлінські проблеми. Чи є нинішні фінансові труднощі результатом зусиль чеської влади з протидії російському впливу, прямо не вказується.

    У 2023 році патріарх Кіріл  був внесений до санкційного списку Чехії. Попри це, подвір’я РПЦ у країні продовжувало функціонувати, викликаючи підозри в агентурній діяльності. Влітку цього ж року очільника подвір’я РПЦ протоєрея Нікалая Ліщенюка було вислано з Чехії через загрозу національній безпеці.

    Чеська влада також почала перевірку Чеської православної церкви на наявність зв’язків із РФ. Міністр закордонних справ Чехії наголосив, що РПЦ є «частиною репресивної машини Кремля». Такі дії викликали незадоволення архієпископа Празького Михала (Дандара), який пов’язаний із Росією та РПЦ з початку своєї кар’єри і висловив обурення, порівнюючи ситуацію з втручанням комуністичного режиму в церковні справи.

    Існують припущення, що чеська влада може припинити можливість фінансування ПЦЧЗС з російських джерел.

    Найсвіжіше

    Популярне