Четвер, 26 Вересня, 2024
Бiльше

    Вселенський Патріарх: Церква покладає на лікарів апостольську відповідальність

    Виступаючи на святкуванні сторіччя Медичної асоціації Салонік, яке відбулося в залі урочистостей Університету Арістотеля, Вселенський Патріарх Варфоломій підкреслив глибоку духовну та соціальну відповідальність, покладену на лікарів. «Церква покладає на лікарів апостольську відповідальність», — сказав він, наголошуючи на значному збігу між вірою та медичною наукою в служінні людству.

    Про це повідомляє orthodoxtimes.com

    «Ви займаєтеся передовою наукою», – сказав Патріарх, звертаючись до присутніх медиків. «Ви служите людству, рятуєте життя та відновлюєте здоров’я. У цій священній місії підтримується спадщина Православної Церкви щодо цінування людської гідності, надання абсолютної честі та святості кожній людині». Він підкреслив, що замість конфлікту між вірою та наукою, медична робота представляє співпрацю між ними, яка приносить користь як окремим особам, так і суспільству в цілому.

    Варфоломій підкреслив, що медичні працівники також є слугами людства, якими керує не лише досвід, але й співчуття та моральна відповідальність. Він говорив про те, наскільки важливо для лікарів дотримуватися клятви Гіппократа, інтегруючи християнські моральні цінності у свою практику. «У ці часи численної плутанини, – зазначив Патріарх, – емпірична відповідність християнських моральних традицій принципам Гіппократа є як ніколи необхідною».

    Патріарх також нагадав присутнім про погляди Церкви на професію лікаря як на покликання, а не просто на кар’єру. «Піднесення професії до покликання є особистим, духовним зусиллям», – підкреслив він, додавши, що це вимагає «свідомого, внутрішнього вибору», який здійснюється в щоденній практиці та через добровільне прагнення до чесноти.

    Спираючись на приклад Христа, якого Церква називає «лікарем душ і тіл», Варфоломій вказав на божественне повноваження зцілювати хворих як обов’язок, який Церква передає на сучасних лікарів. «Ця божественна заповідь оновлюється Церквою, і таким чином на лікарів покладається апостольська відповідальність», — сказав він, наголошуючи на важливості підходу до пацієнтів із співчуттям, незалежно від їх походження чи платоспроможності.

    Нагадаємо, патріарх Варфоломій відкрив резиденцію «Візантійських Салонік». Також патріарх Варфоломій відкрив екологічний форум у Кілкісі, Греція.

    Найсвіжіше

    Популярне