Вівторок, 24 Вересня, 2024
Бiльше

    Варфоломій: Навіть невдячна церква Росії виникла з Вселенського Патріархату

    «Турботою Вселенського патріархату є єдність і конструктивна співпраця між православними церквами. Разом ми утворюємо Єдину Святу Соборну і Апостольську Церкву, і ми повинні говорити одним голосом і давати єдине свідчення світові», – заявив Вселенський Патріарх Варфоломій під час архієрейської зустрічі в монастирі святого Георгія в Кілкісі, Греція.

    Про це інформує orthodoxtimes.com

    Патріарх Варфоломій наголосив на постійних зусиллях Вселенського Патріархату для досягнення цієї єдності, навівши останній приклад — організацію Святого і Великого Собору Православної Церкви на Криті в 2016 році. Він висловив розчарування щодо Російської Церкви та інших Православних Церков, які колись походили від Вселенського патріархату, але з тих пір «обернулися проти свого благодійника». Він спрогнозував, що ті православні церкви, які ще не визнали автокефалію Православної церкви України, зрештою це зроблять у майбутньому.

    «Ми, у Вселенському Патріархаті, любимо всіх наших братів-єрархів. Ми вдячні за їх часті візити, які демонструють їхню любов і відданість Патріархату — чи то під нашою юрисдикцією, чи до Церкви Греції, чи до інших автокефальних Церков», — сказав Патріарх Варфоломій. Далі він зазначив: «Кожен дивиться на Вселенський Патріархат як на орієнтир, центр Православ’я, люблячу Матір-Церкву. За винятком давніх Александрійського, Антіохійського та Єрусалимського Патріархатів, а також Кіпрської Церкви, усі нові Церкви — включно з невдячною Російською Церквою — мають своє коріння у Вселенському Патріархаті. Ці церкви колись були частиною нашої юрисдикції, перш ніж вони стали автокефальними, деякі з яких, на жаль, обернулися проти свого благодійника».

    Патріарх Варфоломій нагадав про свої зусилля з початку своєї каденції щодо заохочення зустрічей між православними предстоятелями, кульмінацією яких стали кілька підготовчих сесій до Синоду. Він розповів, що в січні 2016 року запропонував провести Святий і Великий Собор Православної Церкви в Константинополі в церкві Святої Ірини, де в 381 році відбувся Другий Вселенський Собор, але це було відхилено росіянами, нібито через до наявності півмісяця на куполі. Він прокоментував: «Ніби в Росії немає серпа і молота атеїстичного комунізму; однак півмісяць їх турбував. Зазначу, що церква Святої Ірини ніколи не була перетворена на мечеть, а залишилася музеєм і сьогодні завдяки чудовій акустиці служить концертним залом».

    Він також нагадав про знаменний момент у патріаршому соборі на Фанарі, коли Патріарх Антіохійський Ігнатій піднявся, щоб підтвердити першість Константинополя у відповідь на виклик російських представників.

    Роздумуючи про переддень Святого і Великого Собору на Криті, Патріарх Варфоломій зазначив небажання Російської, Болгарської та Грузинської Церков, а також Антіохійського Патріархату брати участь у ньому, посилаючись на різні відмовки. Він повідомив, що Патріарх Московський Кирило відвідував Фанар у 2018 році, щоб відмовити Патріархат від продовження автокефалії Української Церкви, але його зусилля провалилися.

    Варфоломій зауважив: «Вони [росіяни] вважали, що їхня відсутність на Критському соборі є причиною того, що Фанар проголосить українську автокефалію. Але вони нічого не досягли, і невдовзі Вселенський патріархат надав автокефалію українській церкві, визнавши право наших 40-45 мільйонів українських братів і сестер мати незалежну церкву, вільну від контролю Москви. Трохи пізніше, у лютому 2022 року, Москва почала їх бомбити і вбивати, довівши, що це не їхня церква-матір, а ворог».

    Варфоломій передбачив, що з часом інші православні церкви, які ще не визнали українську автокефалію, підуть його приклад, подібно до історичної моделі з іншими автокефальними церквами. Він навів приклад Церкви Греції, яка проголосила свою автокефалію в 1833 році, що призвело до 17-річного розриву з Вселенським Патріархатом до того, як останній офіційно визнав її в 1850 році, після неодноразових запитів грецького уряду.

    Вселенський Патріарх також оголосив про свій майбутній візит для урочистого відкриття відродженої митрополії Смірни, завдяки зусиллям місцевого митрополита.  Він підкреслив трансформацію присутності церкви в регіоні, включаючи придбання більшої церкви для православної громади в Смірні.

    Нагадаємо, Вселенський патріарх відбув до Греції.

    Найсвіжіше

    Популярне