Середа, 23 Жовтня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій наголосив на важливості води, як символу життя

    У п’ятницю ранок, 30 серпня 2024 року, Патріарх Варфоломій перед засіданням Священного Синоду відкрив Міжнародну екологічну конференцію «Halki Summit VI» з темою «Вода: дух і наука». Церемонія відбулася у залі подій, який нещодавно було відремонтовано, в Патріаршій міській школі Маразлі.

    Про це передає сайт Вселенського патріархату.

    У своїй промові Патріарх підкреслив важливість води як символу життя та згадав екологічні ініціативи патріархату. Він також підкреслив сучасні виклики для охорони та належного управління водними ресурсами.

    Відкриваючи конференцію, Патріарх Варфоломій нагадав про важливість дня 1 вересня, який його попередник, Вселенський Патріарх Дімітріос, встановив як офіційний день молитви за захист Божого Творіння. За словами Його Святості, з цього часу ініціатива була підтримана автокефальними Православними Церквами, іншими християнськими деномінаціями, Всесвітньою Радою Церков і Радою Європейських Церков. Окрім цього, до ініціативи долучилися Англіканська спільнота та Римо-Католицька Церква.

    У своїй промові Патріарх наголосив на значущості води в духовному та релігійному контексті, підкресливши, що вода завжди була символом життя у різних культурах і релігіях. Він також зазначив, що сьогодні вода є критично важливим ресурсом для життя, здоров’я, продовольчої безпеки, економічного процвітання та екологічної стійкості. Однак глобальна водна криза, з якою стикається світ, потребує негайного та колективного вирішення.

    «Вода стала найважливішим ресурсом у наш час, а її дефіцит впливає на вразливі групи населення, посилюючи нерівність», – заявив патріарх Варфоломій.

    «Так само зміна клімату посилює водну кризу, змінюючи розподіл опадів, збільшуючи частоту та тяжкість посух та повеней, одночасно прискорюючи танення льодовиків. Ці зміни порушують доступність і розподіл ресурсів прісної води, загрожуючи як екосистемам, так і людським спільнотам».

    Вселенський Патріарх також висловив занепокоєння щодо зростаючого попиту на воду через збільшення населення планети, наголосивши на необхідності впровадження інноваційних методів управління водними ресурсами та сталого землеробства. «Тільки через колективні дії та інноваційні рішення ми зможемо протистояти викликам, що стоять перед нами», – підсумував він.

    Найсвіжіше

    Популярне