Неділя, 22 Вересня, 2024
Бiльше

    Новини з Афону: експерт попереджає про ризики на Святій Горі через землетрус

    Вчений К. Папазахос з геологічного факультету Аристотелевого університету в Салоніках зауважив: “Особливо для історичних будівель монастирів Святої Гори, які не мають належних сейсмостійких конструкцій, не можна використовувати аварійні чи руйнівні будівлі. Адже раптово може статися потужний землетрус 5,2-6,1 балів і це призведе до серйозних наслідків”.

    Про це повідомляє сайт fosfanariou.gr

    Відомо, що самозвані монахи в монастирі Есфігмен забороняють доступ до об’єкту для перевірки будівель та цінностей будь-яким державним органам. Вони також перешкоджають реставраційним роботам. При цьому вони посилаються на те, що фінансування з боку ЄС є “сатанинським” і призведе до скасування недоторканості Святої Гори.

    Монастир Есфігмену – єдиний на Афоні, що не проводив належного ремонту вже десятиліттями. Потужний землетрус загрожує історичному комплексу разом з головним собором, відкритим св. Григорієм V. Ризикують життям також усі особи, залучені до “окупації” монастиря під керівництвом М. Папаламбракопулоса.

    Проте людські життя та збереження вікового храму, очевидно, не є пріоритетами для Папаламбракопулоса, який неодноразово погрожував підірвати будівлю, якщо держава не виконає його вимоги. Таким чином під загрозою опиняється історична споруда, що є частиною світової спадщини ЮНЕСКО.

    Нагадаємо, Афонський монастир Івірон засуджує публікацію свого ченця щодо ситуації в монастирі Есфігмен. Також на Афоні зафіксовані нові землетруси.

    Найсвіжіше

    Популярне