Середа, 23 Жовтня, 2024
Бiльше

    Архімандрит Кирило Говорун про відповідальність більшості росіян за війну в Україні

    Відомий православний богослов і архімандрит Кирило Говорун висловився щодо питання колективної відповідальності росіян за війну в Україні. У своєму дописі в соціальних мережах він відреагував на звинувачення у “великому гріху” покладання колективної вини на весь російський народ.

    “Російський наратив – це не соло Шамана, а поліфонічний хорус підспівувачів, які іноді дозволяють собі контрапункти. Один із них, Олексій Лідов, написав мені в коментарі, що я припускаюся великого гріха, покладаючи колективну провину на весь народ. Але справа тут ось у чому.Те, що робить Росія, знищуючи українців без розбору або руйнуючи інфраструктуру, якою користуються всі, – це і є покладання колективної провини за уявний нацизм, у дії”, – зазначає Говорун.

    Богослов наголошує: ” І це підтримує більшість росіян. Наскільки великою є ця більшість, ми не знаємо. Але знаємо, що це більшість. І саме на цю більшість ми покладаємо провину. Якби покладали на всіх, то це і була б колективна вина. А так ні.”

    Архімандрит Кирило Говорун застерігає від маніпуляцій: “Тому говорити, що визнання відповідальності більшості за те, що відбувається — це покладання колективної вини на всіх, є маніпуляцією та газлайтингом.”

    Нагадаємо, що звільнені політв’язні з рф на наступний день після обміну попросили послабити західні санкції, оскільки вважають, що обмеження стосовно простих росіян є “несправедливими”.

    Так, на зустрічі з журналістами в редакції Deutsche Welle у Бонні 2 серпня Владімір Кара-Мурза, заявив, що західні санкції, запроваджені останніми роками, “виявилися спрямованими не проти режиму путіна, а проти всієї країни та російських громадян”.

    Кара-Мурза нагадав, що продовжить займатися політичною роботою на міжнародному напрямку, якою він займався впродовж багатьох років він разом із політиком Борисом Нємцовим.

    Листопадове дослідження 2023 року Незалежного національного дослідницького центру Чиказького університету та Інституту вивчення війни США показало, що війну Росії проти України підтримують 63% громадян країни-агресора, а для 64% це “цивілізаційне протистояння між Росією і Заходом”. Внутрішньополітичні ініціативи тамтешньої влади схвалюють 58% респондентів. Що стосується міжнародної політики диктатора Владіміра Путіна, то її підтримують трохи більше опитаних – 67%.

    Нагадаємо, чинний президент Байден оголосив у четвер, що Гершкович і Вілан, а також Алсу Курмашова та Владімір Кара-Мурза були звільнені в рамках найбільшого обміну полоненими з Росією з часів холодної війни. Також було звільнено п’ятьох німців і сімох громадян Росії, які перебували як політичні в’язні.

    Найсвіжіше

    Популярне