Вівторок, 22 Жовтня, 2024
Бiльше

    Як провести Успенський піст, – поради від ПЦУ

    1 серпня в Православній Церкві України розпочинається Успенський піст – єдиний у церковному календарі, присвячений Діві Марії. Цей двотижневий період духовної підготовки триватиме до 14 серпня і завершиться одним з найбільших Богородичних свят – Успінням Пресвятої Богородиці, яке відзначається 15 серпня за новоюліанським календарем.

    Під час Успенського посту віряни утримуються від споживання м’ясних, рибних і молочних страв. Єдиним винятком є свято Преображення Господнього 6 серпня, коли дозволяється їсти рибу, повідомляє сторінка ПЦУ у Фейсбуці.

    Історія цього посту сягає IX століття, а в 1166 році Константинопольський Собор офіційно затвердив його двотижневу тривалість.

    ПЦУ наголошує, що справжній піст має бути щирим, добровільним і усвідомленим як особиста жертва у взаємодії з Богом. Важливо пам’ятати, що тілесний піст невіддільний від духовного, і обмеження в їжі є лише допоміжним засобом для духовного очищення.

    “Ми постуємо тілом, щоби було легше постувати душі,” – підкреслюється у повідомленні ПЦУ, закликаючи вірян до здорового і осмисленого посту.

    Найсвіжіше

    Популярне