Четвер, 17 Жовтня, 2024
Бiльше

    Архієпископ Америки Елпідофор під шквалом критики за підтримку Кіпру

    Його Високопреосвященство Архієпископ Елпідофор, очільник Грецької Православної Архієпархії Америки, потрапив під шквал критики з боку турецьких ЗМІ та політиків після того, як відкрито засудив турецьку окупацію північної частини Кіпру, інформує Orthodox Times.

    На Конгресі духовенства та мирян 2024 року Архієпископ Елпідофор зазначив: “Минуло п’ятдесят років після вторгнення та незаконного захоплення й окупації однієї третини цієї суверенної острівної держави турецькими військами. Ми не можемо дозволити світу забути, і ми не дозволимо світу забути”.

    Ці слова викликали різку реакцію в Туреччині. Лідер окупованої частини Кіпру Ерсін Татар назвав заяви Архієпископа “прикрими” та “вкрай неправильними”. Турецькі ЗМІ звинуватили Його Високопреосвященство у “спотворенні питання” щодо Кіпру та навіть поставили під сумнів легітимність його призначення на посаду Архієпископа Америки.

    Особливу увагу привернув той факт, що Архієпископ Елпідофор має турецьке громадянство і народився в Стамбулі, що, на думку критиків, суперечить його позиції щодо Кіпру.

    Незважаючи на тиск, Архієпископ Елпідофор продовжує відстоювати свою позицію, наголошуючи на важливості збереження пам’яті про трагічні події на Кіпрі та необхідності вирішення цього довготривалого конфлікту.

    Ця ситуація ще раз підкреслює складність відносин між церквою та політикою, особливо коли йдеться про такі чутливі геополітичні питання як кіпрський конфлікт. Вона також демонструє важливу роль, яку відіграють релігійні лідери у висвітленні та обговоренні важливих міжнародних проблем.

    Найсвіжіше

    Популярне