Неділя, 6 Жовтня, 2024
Бiльше

    “Кожен з нас покликаний слідувати за Христом,” – єпископ Команський Михаїл

    У Неділю всіх святих землі Української 7 липня у Ставропігії Вселенського Патріархату в Україні – Андріївському храмі Екзарх Вселенського Патріарха єпископ Команський Михаїл очолив Божественну Літургію. Йому співслужив диякон Андрій Ковальов.

    Про це повідомляє Місія «Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні».

    Під час проповіді, владика Михаїл нагадав євангельську розповідь про покликання апостолів і наголосив на її актуальності для кожного християнина: “Кожен із нас так само, як апостоли, колись був покликаний Господом. І так само колись відгукнувся на Його заклик,” – зазначив архієрей.

    Єпископ підкреслив універсальність Євангелія для всіх людей, незалежно від їхнього соціального статусу чи професії: “Євангеліє є універсальним для всіх. І для священиків, і для мирян, і для високопосадовців, і для простих людей, і для лікарів, і для вчителів, і для військових.”

    Говорячи про святих української землі, владика Михаїл зауважив: “Ці люди були абсолютно такі самі, як ми з вами. Але згодом, живши так, як Господь заповідав, згідно Євангелія, вони стали святими.”

    На завершення проповіді архіпастир закликав вірян щодня робити моральний вибір на користь Христового вчення: “Замислімося на хвилиночку, як ми поступаємо. Чи по Христовому вченню? Коли перед нами стає моральний вибір, чи йдемо ми за Господом?”

    Повний текст проповіді:

    “В ім’я Отця і Сина і Святого Духа! Дорогі друзі, сьогодні ми з вами слухали Євангелія про покликання апостолів. Як Господь прийшов, вони займалися своїми звичайними повсякденними справами. Вони були рибалками, вони допомагали своїм сім’ям, своїм батькам ловити риби. Прийшов Господь і покликав їх за собою. І вони пішли за Ним. Не почали відмовлятись, не почали казати, що “Чекай, в мене є ще якісь справи”. “Після справ піду за тобою”. Сьогодні ми бачимо, як люди віднукнулися одразу на поклик Христа. І на перший погляд, можливо, комусь може здатися, що це не має відношення до нас з вами. Ми ж з вами не апостоли.

    Апостольське покликання, таке яке отримали учні Христові, 12 його найближчих учнів, було тільки єдиний раз в історії. І на цих апостолах Господь заснував Церкву. Але навіть цей Євангельський уривок має до нас з вами абсолютно пряме відношення. Адже кожен із нас, так само, як колись апостоли, був покликаний Господом. І так само колись відгукнувся на Його заклик.

    Хтось із малку, хтось вже в зрілому віці, хтось, можливо, вже наприкінці життя, все одно відгукується на заклик Христовий “Йди за Мною”. Не в тому плані, щоб залишити все і піти проповідувати в інші країни, а щоби жити згідно зі словом Божим.

    Так всіх нас покликав Господь, абсолютно кожного. І кожен із нас кожний день або відгукується на цей заклик Христовий, або відкидає Його. Або слідує за Господом, або слідує за своїми бажаннями, за своїм розсудом і уходить від Бога.

    Зауважимо, що коли Господь кличе, Господь ніколи не поневолить. Сьогодні ми з вами святкуємо День пам’яті всіх українських святих. Це люди такі самі, як ми були. Чому церква прославляє собор святих українських, собор святих окремих областей, собор київських, святих волинських, житомирських? Щоб ще раз підкреслити, що ці люди відгукнулися на заклик Христовий, і вони були нашими земляками. Вони не були якимись надзвичайним, якимись особливими. Ці люди були абсолютно такі самі, як ми з вами. Але згодом, живши так, як Господь заповідав, згідно Євангелія, вони стали святими і Церква сказала, що вони святі. Це не значать, що всі вони були заможні, чи багаті, чи високопосадовці. Ні. Вони були абсолютно подібні до нас. Але були людьми, які відгукнулися на заклик Христа і пішли за ним.

    Євангеліє є універсальним для всіх. І для священиків, і для мирян, і для високопосадовців, і для простих людей, і для лікарів, і для вчителів, і для військових. І для всіх, всіх, всіх, без виключення, Євангелія одне, однакове. І людина, яку б посаду вона не займала, щоб вона не робила в своєму житті, покликана жити згідно Євангелія. І, відповідно, у своїй діяльності керуватися тими засадами, тими заповідями, які дав Господь Ісус Христос. Це залежить виключно від самої людини. Адже ясно, що і святі, яких ми прославляємо у сонмі святих, вони не були безгрішними, як ангели. Теж бувало що і сварилися, бувало і падали в гріхи, бувало робили якісь помилки. Всі люди. Але відмінність була в тому, що вони виправляли своє життя, вони не залишалися в гріху, не залишалися в своїх помилках. Вони намагалися виправити своє життя так, як заповідав Господь.

    До цього самого покликані і ми з вами. До цього самого. Слідувати за Господом. Адже Церква саморепродукується саме в тому. Християни не ростуть на деревах, їх не вирощують на полях. Вони з’являються як? Коли серце людини відгукується на заклик Христовий. Коли людина увірувала, хреститилася, коли вона виконує Божі заповіді, ось так появляються християни. Отже так збільшується Церква, так вона розповсюджується.

    І ми також постійно нагадуємо з вами, що не сторонні апостольської проповіді, проповіді своїм життям. Хтось вважає, що бути християнином це дуже важко, в тому плані, що треба виконувати багато приписів, поститись, ходити до церкви, виконувати певні обрядові правила. Але пам’ятаймо, що Господь сказав, що Він приніс свободу. Свободу.

    Зрозуміло, що в Церкві встановлений певний набір і літургічних форм, і літургічних обрядів, які мають виключно виховне, педагогічне значення. А основною євангельською ідеєю є буття з Христом. Причащатися Святих Тіла і Крові Христових і жити так, як Він заповідав. Все. Вірити в Христа як у Спасителя, Причащатися Тіла і Крові і жити згідно свого покликання.

    Замислимося, дорогі друзі. Кожного дня, коли перед нами стає вибір, чи відгукнемося ми на цей заклик Христовий: “Ходи за мною”, діючи в спілкуванні один з одним, з людьми, яких ми зустрічаємо на вулиці, зі знайомими і незнайомими, з близькими, і дальніми, з друзями і навіть з тими, з ким була у нас сварка. Можливо, буває, що посваримося з ким. То от замислімося на хвилиночку, як ми поступаємо. Чи по Христовому. Коли перед нами стає моральний вибір, чи йдемо ми за Господом. Чи не ухиляємося ми від того Його заклику.

    Хай Господь береже всіх нас. Молитвами всіх святих землі української, пам’ять яких ми сьогодні з вами святкуємо. Хай вони моляться за нас і своїми молитвами допомагають нам наслідувати їх, як вони наслідували Христа. Амінь.

    Найсвіжіше

    Популярне