Субота, 28 Вересня, 2024
Бiльше

    Духовна деокупація: ПЦУ розширює географію на північне прикордоння Чернігівщини

    Чи не вперше за часів незалежності України український архієрей здійснив богослужіння в порубіжному давньоруському місті Новгород-Сіверську. Про це повідомляє видання Час Чернігівський.

    Поки що не в храмі, а на центральній площі міста. Наразі на найбільшу в Україні громаду – всього один священник, він же і благочинний – 45-річний протоієрей В’ячеслав Павленко.

    Наміри розбудовувати українську православну громаду на Півночі області Православна Церкви України прирівнює до духовної деокупації, адже наразі практично всі храми зайняті московським патріархатом. Схоже на те, що ці наміри підтримує і виконавча влада.

    Перебуваючи з візитом у Новгород-Сіверському, єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній (Фірлей) у співслужінні духовенства єпархії звершив на центральній площі міста молебень за Україну та заупокійну літію за загиблими оборонцями Батьківщини й мирними жителями. За богослужінням підносили свої молитви представники громадськості та жителі міста, був присутній і начальник Новгород-Сіверської РВА Сергій Сергієнко.

    Пізніше єпископ мав публічну зустріч із начальником РВА та його заступниками.

    В офіційному релізі єпархії про результат зустрічі говориться наступне:

    «Під час спілкування мова йшла про ситуацію в регіоні в контексті триваючих російських терористичних атак. Зокрема було розглянуто релігійну ситуацію в місті і районі та обговорено подальші напрямки для співпраці».

    За неофіційною інформацією, Сергій Сергієнко пообіцяв сприяти розбудові ПЦУ на Новгород-Сіверщині.

    «Головне, щоб була перемога України», – наголосив під час проповіді духівник.

    З середовища вірян ПЦУ також стало відомо про наміри побудувати храм у Новгород-Сіверську. Цієї неділі, на Трійцю на місці майбутнього храму благочинний округу В’ячеслав Павленко відправив святкову молебень. Першу з часів незалежності у Новгород-Сіверську. Зібрані пожертви духівник має намір передати на Збройні Сили України.

    Схоже, що крига таки скресла і Новгород-Сіверщина робить перші кроки до духовної деокупації. Наразі єдиним храмом ПЦУ у найбільшій в Україні громаді є Покровська церква у селі Дігтярівка, збудована за ініціативи і на кошти гетьмана України Івана Мазепи в 1708 році. За відомостями чернігівського дослідника гетьманства Мазепи – Сергія Павленка, в цій церкві гетьман Мазепа молився напередодні прийняття рішення про перехід на сторону короля Карла ХІІ проти Московського царства у Північній війні. Саме звідси, 30 жовтня 1708 року, Іван Мазепа відправив лист Стародубському полковнику Івану Скоропадському про необхідність проведення дій, спрямованих проти московського царя Петра І. Також в 300 метрах від цієї церкви відбулася перша зустріч гетьмана Мазепи і короля Карла ХІІ.

    Найсвіжіше

    Популярне