Субота, 28 Вересня, 2024
Бiльше

    Ізраїль скасував конференцію до 80-річчя визволення Білорусі. Причина – довгий язик Лукашенка

    Конференція “Трагедія і героїзм на білоруській землі – до 80-річчя визволення Білорусі від німецько-фашистських загарбників”, запланована на 27 червня в Ізраїлі, була скасована через нещодавні антисемітські заяви  Лукашенка.

    Про це виданню “Позірк” стало відомо з достовірних джерел.

    У рамках заходу, який мав відбутися в Музеї солдатів-євреїв Другої світової війни Хаїма Герцога в районі Латрун, окрім конференції, мала відбутися церемонія покладання вінків до пам’ятника пам’яті єврейських партизанів і бійців гетто. Захід повинен був завершитися фуршетом, ознайомленням з експозицією про події Другої світової війни в Білорусі та екскурсією по Музею воїна-євреєя.

    Нагадаємо, у п’ятницю, 14 червня,  Лукашенко розповів про корупційну справу щодо свого колишнього помічника, інспектора Вітебської області, екс-міністра сільського господарства та продовольства Ігоря Брило. Політик заявив, що він “не антисеміт”, але при цьому зазначив, що “з трьох десятків осіб, які проходять кримінальні провадження, більше половини є євреями”.

    Антиєврейську заяву Лукашенка показали у вечірньому ефірі державного телеканалу “Білорусь 1”. У зв’язку з цим глава Євразійського бюро МЗС Ізраїлю Юваль Фукс подав ноту протесту послу Білорусі в Ізраїлі.

    Раніше в Ізраїлі відреагували на антисемітські звинувачення Лукашенка. Наприклад, у 2007 році він заявив, що євреї перетворили Бобруйськ на “свинарню”. Ізраїльська влада дуже різко прокоментувала ці слова, білоруського посла відкликали в МЗС для пояснень.

    А в липні 2021 року самопроголошений глава Білорусі заявив, що “весь світ схиляється” перед євреями після Голокосту і боїться сказати їм хоча б одне “неправильне слово”. Ізраїльська влада назвала такі заяви неприйнятними та звернула увагу на їх антисемітський характер.

    Ще одну антисемітську заяву Лукашенко зробив у грудні 2023 року, заявивши, що “вірмени — розумні люди! Там немає жодного єврея!”.

    Найсвіжіше

    Популярне