Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Цивілізацію на територію Росії принесли українці – Кулеба

    «Російська Федерація не має забувати, що предки цих українців (які живуть в Росії – ред.) освоювали російські території, несучи туди цивілізацію», – сказав в інтерв’ю «Радіо Свобода» Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, повідомляє «Гордон».
    «Ми повинні чітко і прямо говорити, що цивілізацію на значну територію Росії принесли українці, які приїжджали туди, розбудовували господарство, ліси перетворювали на селища і міста. І ми повинні пам’ятати, і Росія повинна пам’ятати про те, що це зробили українці, а не росіяни», – розповів Кулеба історичну дійсність, яка, вочевидь, є незручною для сучасного світогляду Кремля.
    Міністр вважає, що саме зараз варто інакше поглянути на політику допомоги українцям, які проживають в Росії в умовах тотального контролю ФСБ та інших правоохоронних чи наглядових органів РФ.
    Кулеба засмучений тим, що інструментарій дій української влади в Росії дуже обмежений. Відтак, потрібно докладати чимало зусиль, щоб змінити ситуацію на краще.
    «Гордон» принагідно нагадує, що у 2010 році в Росії закрили Федеральну національну культурну автономію України, у 2012-му – Об’єднання українців Росії, у 2017-му – Бібліотеку української літератури, у 2019-му «небажаною організацією в РФ» було визнано Всесвітній конгрес українців.
    Прямо зараз, у 2020 році, російська влада проводить процедуру закриття «Сибірського центру української культури «Сірий Клин». На тлі перерахованих негативних процесів, МЗС України регулярно заявляє про продовження репресивної політики Росії проти громадських організацій українців.

    Найсвіжіше

    Популярне