П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
Бiльше

    Звіт Рахункової палати: Києво-Печерська лавра у центрі скандалу з недбалістю управління та фінансовими порушеннями

    За результатами аналізу управління об’єктами заповідника “Києво-Печерська лавра”, Рахункова палата виявила серйозні порушення у діяльності Міністерства культури та інформаційної політики України. Звіт показав недостатню увагу та неефективне використання фінансів, призначених для ремонтно-реставраційних робіт.

    Про це повідомляється у звіті Рахункової палати.

    Мінкультури та Заповідник неефективно управляли держкоштами: не використано 9,9 млн грн, 1,9 млн грн використано нерезультативно.  При цьому Мінрегіонбуд неправомірно надав у 2011−2013 роках чоловічому монастирю УПЦ (МП) 86,3 млн грн, оскільки відповідно до затверджених критеріїв монастир не міг бути одержувачем бюджетних коштів.

    Аналіз засвідчив, що схема фінансування ремонтно-реставраційних робіт об’єктів, які належать державі та перебувають в оперативному управлінні Заповідника, не гарантує належного збереження нерухомих пам’яток архітектури національного і місцевого значення.

    Заповідник і профільне міністерство не оформили договірні відносини на передачу в оренду чоловічому монастирю пам’ятки архітектури місцевого значення «Лазня братська». Як наслідок, 11 років будівля незаконно перебувала в безоплатному користуванні чоловічого монастиря.

    Найсвіжіше

    Популярне