Субота, 28 Вересня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній взяв участь у Всеукраїнському круглому столі в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі

    Предстоятель Православної Церкви України Блаженнійший Митрополит Епіфаній 23 червня 2023 року взяв участь у Всеукраїнському круглому столі: «Релігійний чинник соціокультурних розколів в Українській історії», який відбувся в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі.

    Про це повідомляє сайт ПЦУ.

    Урочисто відкрив захід чудовим співом Хор хлопчиків та юнаків сектору практики Національної академії України імені П. І. Чайковського виконавши духовні піснеспіви та твори українських авторів.

    Зі вступним словом виступив ректор Університету Григорія Сковороди Віталій Коцур, який висловив вдячність Блаженнійшому Митрополиту Епіфанію за особисту присутність та запросив Його Блаженство до вітального слова.

    Предстоятель Православної Церкви України у своєму слові зосередив увагу на важливості єдності українського народу задля перемоги над ворогом, на важливості вивчення правдивої історії України, яку ворог всіляко намагається привласнити, та висловив переконання про перебування українського народу серед європейської спільноти.

    «Ми будемо і надалі як окремий український народ та будемо невідʼємною частиною європейської спільноти. Ми йдемо цим шляхом, який є складним, але нам під силу його пройти і здолати, бо з нами Бог», – зокрема сказав Предстоятель.

    Також Митрополит Епіфаній висловив вдячність ректору, професорам та викладачам за те, що попри важкі часи випробувань війною вони продовжують виховувати еліту української нації.

    У рамках круглого столу відбулася презентація колективної монографії «Релігійний чинник соціокультурних розколів в українській історії» авторства Віктора Коцура, Голови вченої ради Університету Григорія Сковороди; Василя Балуха, Першого проректора Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича; протоієрея Миколи Шкрібляка, Завідувача кафедри культурології, релігієзнавства та теології Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, а також відбулася презентація монографії «Поза Божими заповідями: релігійна політика тоталітарних режимів у 1939-1946 роки» авторства Олександра Лисенка, завідувача відділу історії України періоду Другої світової війни Інституту історії України НАН України.

    Ректор Університету відзначив Блаженнійшого Митрополита Епіфанія університетською нагородою – орденом князя Володимира Мономаха.

    Також представники вишу відвідали університетський храм на честь святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, де Предстоятель возніс молитву до Господа за захисників Батьківщини, за перемогу України, а також помолився за упокій всіх героїв, які віддали життя за волю і незалежність України, зокрема і за полеглих викладачів та студентів Університету Григорія Сковороди.

    Окрім того, відбулося покладання квітів до погруддя Григорію Сковороді, який тривалий час трудився на цій Богом благословенній Переяславській землі.

    Найсвіжіше

    Популярне