Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Оренда спливає 31 грудня. Намісник лаври Павло просить Зеленського не забирати в УПЦ (МП) головні храми

    Намісник Свято-Успенської Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь) закликав президента Володимира Зеленського не забирати в Української Православної Церкви (що в єдності з Московським патріархатом) храми на території Києво-Печерської лаври, які були в неї в оренді.

    Зокрема, йдеться про Успенський собор і Трапезну церкву.

    За словами митрополита Павла, їхня оренда спливає 31 грудня. Це останній день, коли УПЦ (МП) правитиме там богослужіння.

    Про це, як заявив Павло, йому 26 грудня повідомив директор державного заповідника “Києво-Печерська лавра”. Держава в особі заповідника є власником усіх приміщень лаври.

    Намісник Лаври записав відеозвернення, у якому поскаржився, що УПЦ (МП) не отримала письмового повідомлення про припинення оренди з 1 січня.

    Також митрополит Павло сказав, що звертався до міністра культури Олександра Ткаченка, але не отримав відповіді.

    Митрополит Павло закликав президента Зеленського захистити УПЦ (МП,) а саме – закликати уряд та депутатів не ухвалювати рішення щодо закінчення оренди храмів Лаври.

    “Люди голодують в холоді і без світла. І ще хочете забрати віру в людей? Не робіть цього. Ми не вмішуємося в політику чи економіку. Просто просимо, щоби Господь зберіг нашу церкву в державі”, – сказав священнослужитель.

    “Ми живемо в часи, як у 1917 році. Залишається тільки одне – починати вбивати священників, єпископів і вірян”, – додав Павло.

    Також Павло попросив, щоби “люди, які не мають стосунку до церкви, не вказували, коли нам святкувати Різдво і до якої церкви ходити”.

    Нагадаємо, раніше Володимир Зеленський доручив розібратись, наскільки УПЦ досі пов’язана з Російською православною церквою, спеціальним законом заборонити діяльність в Україні афільованих з Москвою церков, а також перевірити підстави користування будівель Києво-Печерської лаври. Також президент з подачі РНБО та СБУ запровадив санкції проти верхівки УПЦ (МП).

    З середини листопада СБУ проводить обшуки в єпархіях УПЦ (МП). Правоохоронці кажуть, що шукають там заборонені предмети (зазвичай це російська література та російські настанови), іноземних громадян, які переховуються, зброю, диверсантів, а також допитують священнослужителів.

    Найсвіжіше

    Популярне