Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Сьогодні день вшанування трагедії у Бабиному Яру

    29‒30 Україна та світ вшановують роковини трагедії у Бабиному Яру. Це місце закарбувалося в історії як символ Голокосту.

    У ці дні 1941 року, в окупованому нацистами Києві було проведено перший масовий розстріл беззбройного цивільного населення. Першими жертвами стали київські євреї. З 29 вересня по 11 жовтня 1941 року есесівці вбили майже все єврейське населення міста – понад 50 тисяч чоловіків, жінок, дітей. У перші два дні розстрілів було вбито майже 34 тисячі людей, повідомляє пресслужба Державної служби етнополітики та свободи совісті.

    Це був тільки початок “конвеєру смерті”. Далі в Бабиному Яру розстрілювали ромів, караїмів, священнослужителів, інтелігенцію, військовополонених і душевно хворих людей. Загалом за роки Другої світової війни, за різними оцінками, у Бабиному Яру було вбито від 100 до 150 тисяч людей.

    Геноцид проти будь-якого народу, нації, етнічної чи релігійної спільноти є найтяжчим злочином проти людства і людяності, де б він не виникав, ким би він не вчинявся.

    Трагічні сторінки нещодавнього минулого повторюються сьогодні в нашій державі. Дедалі більше свідчень вчинення страшних злочинів збройними силами рф. Братські могили сотень застрелених і закатованих людей залишають після себе російські окупаційні війська.

    Сьогодні — час, коли як ніколи важливо пам’ятати уроки історії та жахливі трагедії минулого. Цінність кожного людського життя, свободи, поваги до гідності іншого та усвідомлення єдності людства — це те, що людство має винести з трагічних уроків минулого.

    Найсвіжіше

    Популярне