Субота, 28 Вересня, 2024
Бiльше

    Митрополит УПЦ (МП) зустрівся з патріархом Кірілом (Відео)

    Митрополит УПЦ (в єдності МП) Іонафан (Єлецьких), якого в Україні засудили до п’яти років ув’язнення з конфіскацією майна за заперечення збройної агресії РФ проти України прибув до Москви і зустрівся з патріархом Кірілом, який підтримує війну рф проти України.

    Кіріл вважає, що митрополит Іонафан зазнав репресій за “вірність канонічному православ’ю, Російській Православній Церкві”.

    Кілька днів тому Іонафан відмовився від обміну в числі військовополонених, тому що «хоче й надалі працювати на благо України» . Потім його помітили на богослужінні у Свято-Духовому кафедральному соборі Мінська. Тим часом, українські медіа стверджують, що митрополита передали, що митрополита передали Росії на кордоні з Білоруссю в обмін на кількох високопосадовців українських військовополонених, і що в переговорах відігравало роль посередництво Ватикану.

    Раніше роспропаганда заявляла, що митрополит УПЦ (МП) Іонафан, який нібито відмовився від обміну, прибуде в Москву.  23 червня з’явилося відео богослужіння зі Свято-Духівського собору РПЦ в Мінську, на службі був присутній митрополит УПЦ (в єдності з МП) Іонафан, раніше засуджений в Україні до п’яти років тюрми.

    За матеріалами кримінальної справи, 10 квітня 2024 року єрарх надав добровільну згоду на його обмін як військовополоненого та передачу представникам Росії. Об’єднаний центр з координації пошуку та звільнення військовополонених, незаконно позбавлених волі осіб внаслідок агресії проти України при СБУ включив митрополита УПЦ (МП) до списків на обмін.

    Втім 12 червня митрополит Іонафан нібито відмовився від обміну і передачі росії. Його адвокат взагалі заявив, що єрарх не визнає своєї провини і «хоче далі працювати на благо України».

    22 червня на сайті Московського патріархату з’явилась новина про те, що єрарх скоро “прибуде в Москву”. Це кардинально підриває довіру до слів Іонафана, які він говорив 12 червня, коли нібито відмовився від обміну. Звільнення Іонафана та його переміщення до Москви можуть свідчити про фактичне визнання ним статусу військовополоненого.

    Зазначимо, що  співробітники СБУ під час обшуків Тульчинської єпархії УПЦ МП натрапили на низку пропагандистських листівок: «Власти Росии» із зображенням прапора РФ (12 штук); «Указ президента Росії про приєднання АР Крим до РФ» із зображеннями карти України де АР Крим відмічено територією РФ (11 штук); «Донбасс – Россия» (вісім штук); «Історія АР Криму з древніх часів», де він зазначається територією РФ (11 штук), а також листи (ксерокопії) Московського патріарха від 6 жовтня 2022 року з вимогою молитися за президента РФ (п’ять штук).

    Найсвіжіше

    Популярне