Неділя, 16 Червня, 2024
Бiльше

    РПЦ – “м’яка сила” Кремля за кордоном: використання церкви для політичних цілей

    У червні 2024 року в Дипломатичній академії МЗС Росії відбулася церемонія присвоєння почесного звання доктора митрополиту Антонію – голові Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату. Цей інцидент гостро порушив питання надмірно тісних зв’язків РПЦ з російськими спецслужбами та використання її як інструменту “м’якої сили” для поширення впливу Кремля по всьому світу.

    РПЦ як інструмент гібридної війни

    За словами ректора академії МЗС РФ, з курсантами, які готуються до служби за кордоном, проводить бесіди сам патріарх Кіріл. А митрополит Антоній був удостоєний почесного ступеня за “духовно-моральну і миротворчу діяльність”, передає офіційний сайт РПЦ.

    Однак під маскою “духовності” ховається використання РПЦ як інструменту м’якої сили для поширення впливу Кремля. По суті, священники виступають у ролі агентів російських спецслужб у рясах, які діють за кордоном.

    Це однозначно є втручанням релігії в державні справи і політику. РПЦ стає продовженням руки Кремля за кордоном під виглядом проповідництва.

    Докази співпраці з російськими спецслужбами

    РПЦ залишається одним із стовпів Кремля, що надає можливості для легкої інфільтрації агентів впливу. Її високопосадовців часто називають “диверсантами в рясах” через численні свідчення тісної співпраці з радянськими, а згодом російськими спецслужбами. Державні корпорації та чиновники активно співпрацюють з релігійними установами РПЦ для просування ідей “руського миру”.

    Особливо Кремль цікавить відволікання країн НАТО на внутрішні проблеми, щоб відтягнути посилену увагу від фактів повномасштабної російської агресії проти України. Москва неодноразово вже випробовувала подібні гібридні інструменти підкупу для протидії визнанню ПЦУ і для підготовки повномасштабної агресії.

    Не варто забувати про численні скандали за участю священиків РПЦ у країнах СНД, обвинувачених в антидержавній діяльності і відкритому сприянні окупації України. У 2022 році стало відомо, що РПЦ скуповує в Норвегії нерухомість поряд із військовими базами НАТО.

    Протидія з боку світової спільноти

    Подібні тісні зв’язки РПЦ з російськими спецслужбами і МЗС викликають занепокоєння у світі. Так, патріарху РПЦ вже заборонили в’їзд до Європи через благословення війни в Україні, а ПАРЄ назвала її ідеологічним продовженням режиму Путіна та співучасницею злочинів.

    У російського генконсульства у Фінляндії забрали церкву через війну в Україні. В Північній Македонії заборонили в’їзд російському архімандриту і видворили дипломатів росії. Литва також заборонила в’їзд патріарху Кірілу, а Таллінн більше не здаватиме офіси церкві Моспатріархату.   Ці кроки свідчать про те, що світова спільнота починає усвідомлювати небезпеку, яку становить РПЦ як інструмент гібридної війни Кремля.

    Висновки

    Подібні тісні зв’язки РПЦ з російськими спецслужбами і МЗС вимагають особливої уваги правоохоронних органів в усіх країнах. В іншому разі, “агенти впливу в рясах” зможуть спокійно проводити руйнівну роботу, як це було до повномасштабної війни в Україні.

    Необхідно вживати заходи для протидії використанню московської церкви для антидержавної діяльності та дестабілізації. Зокрема, варто розглянути можливість:

    – Посилення моніторингу діяльності РПЦ та її представників

    – Обмеження в’їзду для її священнослужителів

    – Додаткові санкції та обмеження на діяльність РПЦ

    Лише об’єднавши зусилля, світова спільнота зможе ефективно протидіяти використанню Кремлем РПЦ як інструменту гібридної агресії та зберегти мир і стабільність.

    Найсвіжіше

    Популярне