Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Виселення УПЦ (МП) з лаври: експертка назвала три варіанти для монахів

    У монахів УПЦ (що в єдності з МП) в разі виселення з Києво-Печерської лаври залишаються три варіанти дій – перейти до ПЦУ, створити власний монастир, підпорядкований безпосередньо Вселенському патріархату, або виїхати до Росії.

    Про це розповіла в ефірі “1+1” у рамках всеукраїнського телемарафону релігієзнавиця, докторка філософських наук Інституту філософії НАНУ Людмила Филипович.

    Експертка висловила сподівання, що монахи “приймуть правильне, не корпоративне, а важливе християнське рішення”.

    “Варіанти вже запропоновані. Є такий варіант, що вони обирають свого настоятеля і можуть просити ставропігію від Вселенського патріархату, якщо вони так страшенно не хочуть приєднатися до Православної Церкви України”, – розповіла Филипович.

    Вона нагадала, що монастир Вселенського патріархату вже зареєстрований юридично на території Києво-Печерської Лаври, тому “юридично тут не буде ніяких проблем”.

    “А тим, кому не подобається ні один варіант, ні другий, в нас є прекрасна формула – “чємодан-вокзал-Росія”. Є вже багато священиків, які не прийняли нашу модель демократичного розвитку, отримання Томосу і Православну Церкву України. Вас ніхто не тримає в Україні”, – додала релігієзнавиця.

    Найсвіжіше

    Популярне