П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Заповідник “Києво-Печерська Лавра” відмовився продовжити договір оренди з УПЦ (МП)

    Керівництво Національного заповідника “Києво-Печерська Лавра” відмовилося продовжити договори з Української православною Церквою (в єдності з Московським патріархатом) про користування Успенським собором і Трапезною церквою у 2023 році. У зв’язку з цим єрархи УПЦ звернулися у відкритому листі до українського президента, прем’єр-міністра, міністра культури та всіх громадян України щодо порушення прав монастиря і його парафіян.

    Текст листа опубліковано Синодальним інформаційно-просвітницьким відділом УПЦ, передає “Фокус”.

    У зверненні священнослужителі зазначили, що Києво-Печерська Лавра з моменту свого заснування була і залишається центром духовного життя — місцем, куди стікаються не лише паломники, а й відвідують представники міжнародних організацій. У другій половині XX століття Лавра занепадала, але з 1988 року вона повставала з руїн зусиллями ченців, благодійників і парафіян.

    При цьому держава не надавала істотної допомоги для відновлення Лаври, зазначає священноначальство. На їх думку, держава виділяла невеликі кошти, а Національний заповідник досі не може взяти на баланс уже відреставровані за 30 років об’єкти.

    Тепер керівництво заповідника відмовилося продовжити договори з УПЦ про користування Успенським собором і Трапезною церквою на наступний рік, враховуючи рекомендації Міністерства культури й інформаційної політики, які були надані на основі Указу Президента України № 820/2022.

    В УПЦ вважають, що останні події, зокрема й відмова продовжувати договори, дають підстави говорити про можливе передавання вказаних у листі храмів у розпорядження Православної Церкви України.

    “Більше того, останнім часом були здійснені ганебні обшуки у Лаврі та інших монастирях та сфабриковані фейкові “новини” у так званих засобах масової інформації. Все це робиться, очевидно, з метою передачі храмів Верхньої Лаври новоствореній ПЦУ”, – йдеться у зверненні.

    У листі наголошено, що подібні дії порушують взяті у ПАРЄ зобов’язання України щодо встановлення правового вирішення питання про повернення церковної власності.

    Найсвіжіше

    Популярне