Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Різдво з Україною: світові лідери під час свят згадують про війну та українців

    Напередодні Різдва світові лідери традиційно звертаються з промовами до громадян своїх країн. Цього року в контексті російської агресії проти України особливо доречно лунали з їхніх вуст слова про мир, який повинен настати. Багато хто у своїх промовах висловлював підтримку мужньому українському народові.

    Як у час різдвяних свят світові лідери висловлювалися про війну в Україні та як підтримували українців, розповідає ТСН.

    Німеччина

    Німецький президент Франк-Вальтер Штайнмаєр у своєму різдвяному зверненні заявив, що німці повинні підтримувати тих, хто зазнає нападу. За його словами, Україна захищається з великою мужністю, а Європа згуртована.

    “Доки не настав мир, ми повинні підтримувати тих, хто зазнає нападу, погроз і пригнічення. Жорстокий російський напад на Україну, повернення війни до Європи, жахливі страждання українців, як і побоювання ескалації бойових дій – все це лякає багатьох людей у нашій країні”, – наголосив він.

    Президент ФРН заявив, що “найбільше наше бажання цього року, щоб знову настав мир”. “Це має бути справедливий мир, який не заохочує захоплення земель і не залишає народ України віч-на-віч із свавіллям і насильством окупантів”, – підкреслив Штайнмаєр.

    Бельгія

    Король Бельгії Філіп присвятив війні в Україні значну частину традиційного різдвяного звернення до нації. Монарх нагадав про невинних жертв серед українців і подякував своїм співгромадянам за допомогу біженцям.

    “Жорстока і безглузда війна, яка претендує на заміну сили закону законом сили. Цей конфлікт нагадує нам про минуле, яке, як ми думали, пішло назавжди”, – сказав король Філіп.

    Монарх висловив переконання, що українці борються за ті ж самі ідеали “свободи і безпеки”, за які в минулому боролися і самі бельгійці. “Ми будемо продовжувати підтримувати їх… Навколо нас ми бачимо багато зобов’язань і жестів солідарності. По всій країні наші співгромадяни стихійно відкрили свої будинки для українських біженців”, – заявив Філіп.

    Велика Британія

    Прем’єр Великої Британії Ріші Сунак напередодні Різдва опублікував зворушливий ролик на підтримку України.

    На відео порівнюють життя двох дівчат з України і Великої Британії. Вони обидві готуються до Різдва, але в британської дитини передсвятковий період сповнений щастя, українська дівчинка щодня чує сигнали повітряної тривоги. Та все ж навіть у темряві українська дівчинка отримує подарунок – він від її британської подруги, яка, як і мільйони людей у світі, підтримала юну українку і додала трішки світла до її свята.

    США

    Перші леді Америки Джил Байден напередодні Різдва також згадала про українців. У своєму дописі в Twitter вона нагадала, як на початку цього року спеціалізована клініка Святого Юди приймала українських онкохворих дітей у Сполучених Штатах, щоб продовжити їхню опіку.

    “Невдовзі після того, як вони прибули, я пішла до клініки Сент-Джуд, щоб привітати цих витривалих дітей та їхні родини. Цього Різдва ми з Джо думаємо про ці сім’ї”, – написала дружина президента США.

    Польща

    Президент Польщі Анджей Дуда у короткому вітанні з прийдешнім Різдвом, опублікованим у Twitter, теж лише натякнув на війну в Україні, побажавши у ці святкові дні миру “у світі та біля наших кордонів”. Також він написав, що насамперед “мир у серцях” повинен допомогти здолати всі труднощі.

    Країни Балтії

    Президент Литви Гітанас Науседа, вітаючи з Різдвом у Twitter, також говорив про потребу у мирі. “Давайте всі разом побажаємо, щоб мир прийшов у кожну країну і кожен дім. Ніколи не переставаймо вірити в чудо Різдва. Нехай сьогодні ввечері віра і надія наповнять ваші серця. Щасливого Різдва!” – написав він.

    Президент Латвії Егілс Левітс трохи раніше опублікував допис, в якому він разом із Науседою та президентом Естонії Аларом Карісом символічно заливають окопні свічки. “Під час Різдва українці воюватимуть в окопах… Це моральна підтримка і підтвердження того, що ми продовжуємо і будемо підтримувати Україну до її перемоги”, – написав він.

    Найсвіжіше

    Популярне