Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Інсайд: Синод УПЦ (МП) відмовився прощатися з єрархами-колаборантами. Деталі зібрання

    Сьогодні, 20 грудня 2022 року, у дистанційному режимі відбулось підсумкове засідання Синоду УПЦ (що в єдності з МП). Духовному Фронту України стали відомі подробиці цього зібранння.

    Як повідомляють наші джерела в УПЦ (МП), під час засідання один із єрархів – членів Синоду – запропонував винести на голосування з руки кілька пропозицій.

    Перша пропозиція – проголосувати шляхом підняття рук за виключення із УПЦ (МП) митрополитів Сімферопольського та Кримського Лазаря, а також Ровеньківського і Свердловського Аркадія.

    Другим голосуванням пропонувалось не ухвалювати звернення до президента про зняття санкцій і розблокування роботи релігійних організаці, а натомість, створити непублічну комісію, до складу якої б увійшов і митрополит УПЦ (МП) Онуфрій. Ця комісія мала би почати переговори з Офісом президента та владою щодо вирішення проблем УПЦ (МП) та претензій до них із боку держави, з метою виведення УПЦ (МП)з нинішньої ситуації.

    Однак, Синод відхилив обидві ініціативи. Більшість єрархів УПЦ (МП) відмовилась виносити це на розгляд зібрання.  Натомість, Синод ухвалив звернення до президента щодо неприпостимості ухвалення законів проти УПЦ (МП), які нині перебувають на розгляді в парламенті.

    Іншими словами, УПЦ (МП) зараз не зацікавлена у співпраці з владою, не тільки в питаннях загальнодержавних, а й у своїх власних. 

    Крім того, судячи з цих рішень Синоду, верхівка УПЦ (МП), зокрема сам митрополит Онуфрій, не плануть осуджувати колаборанціонізм, як явище в його класичному широкому розумінні, так і в цековному. Тобто, УПЦ МП не готова осудити й виключити зі свого складу навіть тих єрархів-колаборантів, які зрадили саму УПЦ (МП) і перейшли в пряме підпорядкування до Моспатріарха Кіріла.  

    Нагадаємо, що Сімферопольська і Кримська єпархія УПЦ (МП) заявила, що не погоджується з ухваленими рішеннями про повну незалежність від Московського патріархату й заявила, що залишається під омофором Кіріла, тобто в юрисдикції очолюваної ним РПЦ.

    Згодом, Ровеньківська єпархія УПЦ (МП) теж заявила, що  залишається під омофором патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва й зупиняє поминання за Богослужінням митрополита УПЦ (МП) Онуфрія.

    Днями Служба безпеки України опублікувала повний список осіб, які за її поданням потрапили під санкції РНБО і були затверджені президентом Володимиром Зеленським. Загалом йдеться про 10 фігурантів, які є представниками УПЦ (МЦ) або тісно пов’язані з цією організацією.Більшість із них наразі перебувають на тимчасово окупованих територіях України або за кордоном.

    Найсвіжіше

    Популярне