Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Opendatabot: в Україні діє понад 8,5 тисячі релігійних громад УПЦ (МП)

    Станом на 24 лютого 2022 року в Україні існувало 8 797 релігійних громад Української православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом). Від моменту вторгнення РФ в Україну у лютому 212 релігійних громад офіційно перейшли до Православної Церкви України, вказавши про це в своєму новому найменуванні в Єдиному державному реєстрі. Це близько 2% від загальної кількості церков Української православної церкви Московського патріархату.

    Незадовго до повномасштабного нападу РФ в Україні набули чинності зміни до Закону Уукраїни «Про свободу совісті та релігійні організації», згідно з якими релігійні установи, пов’язані з Московським патріархатом, мали показати свої зв’язки з країною-агресором у назві. В протилежному випадку установа примусово отримає відповідну позначку у своїй назві в ЄДР, повідомляє Opendatabot.

    До цього моменту приналежність до УПЦ (МП) офіційно була позначена у назвах лише у 23 релігійних громад. Навіть після початку дії змін закону жодна з церков та релігійних організацій, пов’язаних з МП, так і не наважилась за власним бажанням виконати вказану норму.

    Відтоді 56 релігійних установ примусово отримали нові офіційні найменування у ЄДР — «РЕЛІГІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ НЕ ВКАЗАЛА ПРИНАЛЕЖНІСТЬ ДО РОСІЙСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ)».

    Наразі найбільшу кількість релігійних організацій, підпорядкованих країні-агресору, зафіксовано у Донецькій, Хмельницькій та Вінницькій областях. Найменше філій УПЦ МП в Івано-Франківській та Львівській областях

    Найсвіжіше

    Популярне